Tuulilasi

Maailman pisin koeajo: villahousut mukana

4

En yleensä jaksa juurikaan seurata säätiedotuksia, mutta Siperian sääkarttaa olen syynäillyt vähän tarkemmin viimeaikoina.
Kuvat Vesa Eskola

Kirjoitan tätä Moskovassa seitsemän tunnin välilaskun aikana. Lento Helsingistä Moskovaan Siberian Airwaysin Ilmabussilla sujui hyvin. Valtaosa koneen matkustajista oli venäläisiä, ja vaikka venäläisten isänmaallisuus saattaa olla nousussa, heidän rakkautensa länsimaisiin statustavaroihin ei ole laantunut. Marimekko ja muumit olivat kovassa kurssissa matkustamossa.

Vieressäni koneessa istui äiti-tytär-parivaljakko, ja maailman omistajan elkeet olivat jo siirtyneet jälkikasvuun. Kaikki matkan aikana syntyneet roskat siirtyivät kuin luonnostaan vajaan 10-vuotiaan tyttären käsistä suoraan lentokoneen lattialle. Tuli ihan Intia mieleen…

Terminaalin ikkunoiden takana Moskova on sateinen ja sumuinen, lämpömittari on jaksanut kiivetä seitsemään asteesen plussan puolelle. Perillä Barnaulissa säätilanne on toinen. Maailman pisimmän koeajon Venäjän osuuden kylmimmät kohdat sattunevat heti matkan alkuun. Barnauliin on luvattu viikonlopuksi 10–15 pakkasastetta, mutta ensi viikolla sää lauhtuu – aivan kuten Suomessa. Suurin osa matkasta taitetaan varmasti melko eteläsuomalaisissa olosuhteissa eli pimeässä ja märässä. No toivottavasti edes yksi kunnon myräkkä sattuu matkan varrelle. Hyvä seikkailu elää rikkaasta draaman kaaresta.

Tiedän edessä olevasta kahden ja puolen viikon seikkailusta vähemmän kuin Intiaan lentäessäni. Tiedän, että minua on kentällä vastassa paikallisen Datsun-diilerin edustaja, joka vie minut hotellille. Maanantaiaamuna tapaan Barnauliin Moskovasta lentäneen venäläisen bloggarin, joka on suunnitellut meille reitin kohti länttä. En tiedä reitistä oikeastaan mitään – enkä ole edes sen perään kysellyt. Kaikki selviää aikanaan. Toljatti on ainoa varma pysähdyspaikka. Siellä matkaan liittyy hetkeksi ranskalainen tv-ryhmä – ehkä.

Ehkä tämä on vielä matkaväsymystä kuukauden kestäneestä Intian kierroksesta, kokeneen matkalaisen konetta on vaikea käynnistää näin nopeasti heti uudestaan. En epäile silti hetkeäkään, etteikö matkakuume roihahda, kun Datsunin pyörät sutaisevat ensimmäisen kerran kylmää siperialaista tien pintaa.

Päiväkirjat päivittyvät tuttuun tapaan Tuulilasin nettisivuille, mutta paremmin Datsunin kyytiin pääsee Tuulilasin Facebookin kautta. Pysykää langoilla.

Julkaistu: 8.11.2014