Tuulilasi

Maailman pisin koeajo: Ural valloitettu


Matka on tuonut meidät ensin Intian ympärin ja nyt Siperiasta Euroopan puolelle. Vielä on matkaa kuitenkin jäljellä… Datsu On-Do sai jo ensimmäisen osumankin.
Kuvat Vesa Eskola

Kurganista ei jäänyt mieleen mitään. Harmaa kaupunki, vaikka se on yksi Siperian vanhimmista. Datsunin penkit ovat sen sijaan käyneet jälleen kerran tutuiksi, eilen niissä istuttiin taas 12 tuntia. Tältä istumalta voin vannoa, että Datsun Go:ssa oli paremmat jakkarat.

Pysähdyimme ennen Ufaa Tseljabinskissä. Kuka muistaa vielä kaupungin lähellä räjähtäneen meteorin 15.2. 2013? Kävimme moikkaamassa siellä paikallista Datsun-diilerillä, joka oli puhdas PR-temppu Venäjän Datsunin puolelta. Minulle ja Sergeylle vierailusta koitui vain noin 50 kilometrin ylimääräinen lenkki. No, sen lauluja laulat, kenen leipää syöt…

Ennen diilerikäyntiä nautimme onneksi hienon teehetken. Kuten Intiassa, myös Venäjällä kauppa käy tien varressa – ja ei, en tarkoittanut nyt sellaista kauppaa, vaan hilloja, säilöttyjä sieniä, käsitöitä… Kahdella mummulla oli samovaari kuumana, joten teetauko oli aivan pakollinen. Teen kera nautimme perunoilla ja sienillä täytetyt piroskat. Se oli päivän kohokohta.

Toinen hieno elämys oli Uralin ylittäminen. Vuoristo ei ole näin etelässä kovin mahtipontinen, joten kokemus oli ennemminkin symbolinen. Saatamme olla nyt maantieteellisesti Euroopassa, mutta poliittiselle rajalle on vielä matkaa – eikä henkinenkään raja ole aivan vielä tässä nurkilla…

Uralilla juutuimme myös ensimmäistä kertaa liikenneruuhkiin. Kukkuloita ylösalas mutkitellen kiertävä maantie on rekoille myrkkyä, ja rekkoja näillä teillä piisaa. Jonossa matelu paljasti myös kotivideoilta tutun venäläisen luonteenlaadun, joka on tähän asti ollut piilossa. Todistimme useita huimia ohituksia.

Myös Datsun sai yhden osuman. Onneksi se oli vain sipaisu, kun tienvarressa parkissa ollut auto päätti lähteä yllättäen liikkeelle. Kirjoitan tuosta osumasta lisää hieman myöhemmin tänään. Nyt on pakko jatkaa matkaa. Tähtäämme tänään Samaraan, ja siirrymme samalla pikkuteille. Vihdoinkin.

Julkaistu: 13.11.2014