Tuulilasi

Maailman pisin koeajo: Toimii-ei toimi-toimii-ei toimiMaailman pisin koeajo: Toimii-ei toimi-toimii-ei toimi

Sähköt ovat matkamme aikana katkeilleet yllättävän vähän siihen verrattuna, mitä olin etukäteen ajatellut.
Teksti Vesa Eskola
Kuvat Vesa Eskola

Emme tietysti ole ehtineet viettää kovin paljon aikaa hotelleissa, joten aivan tarkkaa kuvaa sähkökatkojen määrästä meillä ei ole.

Olin melko tarkalleen viisi vuotta sitten Intiassa tekemässä reportaasia Wärtsilän asiakaslehteen. Vietin silloin kolme päivää Mumbaissa ja muutaman päivän Chennaissa.

Tuolloin maan energiavajeeksi vuodelle 2008 oli laskettu 85 miljardia kilowattituntia, ja oletin vajeen vain kasvaneen tuosta. Intia satsaa kyllä koko ajan energian tuontantoon, mutta kapasiteettin on pakko lisääntyä paljon hitaammin kuin mitä kulutus on kasvanut.

Siksi lähes kaikilla firmoilla ja paremmilla kotitalouksilla on yleensä varavoimala: joko aggregaatti tai pelkkä akku – tarpeesta riippuen. Pelkästään noiden laitteiden kustannus on ollut huima. Niillä olisi saanut rakennettua jo jokusen uuden voimalan.

Mutta jotain täällä on tällä välin tehty oikein. Chennaissa sähköt katkesivat kerran, ja matkan aikana katkoksia on ollut muutama siellä täällä. Viime yönä Khagariassa sähköt katkesivat sen sijaan jatkuvasti.

Patnassa sen sijaan tätä kirjoittaessani sähköt ovat pelanneet moitteettomasti. Toiset ovat siis täälläkin tasa-arvoisempia kuin toiset.

Julkaistu: 22.9.2014