Tuulilasi

Maailman pisin koeajo: Sumuisten vuorten datsunistit

2


Maailman pisin koeajo: Sumuisten vuorten datsunistit

Taas työvoittopäivä. Etenimme neljä tuntia ja 80 kilometriä Siligurista Darjeelingiin aikamoisia kinttupolkuja pitkin. Ville ajoi, Vesa oksensi.
Teksti Vesa Eskola
Kuvat Ville Järviö

Tarkoitus oli lähteä liikkeelle aikaisin, mutta Vesalla on huono olo heti aamusta. Emme halua kuitenkaan jäädä enää yhdeksikään yöksi Siliguriin, eikä Darjeelingiin ole matkaa kuin noin 80 kilometriä.

Emme vain valitettavasti tiedä, millaista tietä tuo 80 kilometriä on… Alku sujuu hyvin, mutta nopeus on pidettävä alhaisena Vesan pahoinvoinnin takia. Vähitellen tie nousee ylöspäin, ja mutkat seuraavat toisiaan alati kiihtyvällä tahdilla.

Tien kunto huononee taas kerran (yllätys yllätys), eikä tiellä ole mitään opasteita (yllätys yllätys). Pian sukellamme myös pilveen, eli näkyvyys putoaa lähes nollaan. Lähes kaikki paikalliset ovat liikkeellä jeepeillä, joten mietimme, pääsemmekö Datsunilla edes perille. Ajamme myös kerran harhaan, koska tie on poikki maavyöryn takia.

Seuraamme Darjeelingin minirautatien kiskoja, ja Datsun tuntuu taas piirun verran isommalta autolta, onhan sen raideleveys suurempi kuin junassa!

Mitä lähemmäs Darjeelingiä pääsemme, sitä vahvemmaksi nousee tunne siitä, ettemme ole enää Intiassa. Nepalin läheisyys näkyy väestössä. Ilma myös viilenee, paikallisilla on päällä jo pitkähihaisia paitoja ja jopa fleecejä. Maisemat ovat upeat tasamaahan verrattuna. Kylät lepäävät rinteissä terassityyliin.

Saavumme perille Darjeelingiin puoli kahdelta. Olemme 2132 metrin korkeudessa, ja rinteet ovat jyrkät. Kadut ovat kapeita, eikä hotellimme edessä ole pysäköintitilaa. Auto on vietävä kilometrin päähän.

Ville käy ostoksilla: tuliaisina Intian tiekartasto ja AUX-piuha Datsuniin. Nyt saamme musan soimaan auton omista kaiuttimista. GO:ssa ei ole siis radiota, ainostaan telakka älypuhelimelle.

Darjeelingissä vietetään aikaa sen verran, että Vesalla on taas parempi olo.

Julkaistu: 19.9.2014