Tuulilasi

Maailman pisin koeajo: Rauhaa etsimään KeralaanMaailman pisin koeajo: Rauhaa etsimään Keralaan

Torstai menee taas autossa. Taivallamme yli 500 kilometriä pääosin hyväkuntoisia mutta raskaasti liikennöityjä teitä pitkin. Asutusta riittää lähes jatkuvaksi jonoksi tien ympärille.
Teksti Vesa Eskola
Kuvat Vesa Eskola

Jatkamme siitä, mihin eilen jäimme. Valtatie 17 on ainoa pääväylä kohti etelää, ja liikenne on sen mukaista. Tien kunto on pääosin priimaa, mutta totta kai väliin mahtuu heikkokuntoisempia osuuksia – ettei kuoppien väistely vain pääsisi unohtumaan. Tie on myös katki useammasta kohtaa, ja pisimmällä kiertotiellä sivupolkuja pitkin on mittaa yli 30 kilometriä. Tie on myös paikoitellen melko kapea, joten näemme lukuisia karvat pystyyn nostattavia ohituksia. Liikkeellä on myös jatkuvasti pillit päällä ajavia ambulansseja. Liekö harrastavat uusasikashankintaa; ajotyyli on aika villi.

Tie kulkee myös pääsääntöisesti kylien läpi – tai siis valtatien ympärille on syntynyt elämää. Intialaiset tienvarsikylät ovat käyneet tutuiksi, ja nämä ovat kaikki toistensa kopioita. Kaikkialla on myynnissä samoja tuotteita: hedelmiä, vihanneksia, makeita leivonnaisia, vettä ja virvoitusjuomia, kännykkäliittymiä, tiiliä ja muita rakennustarvikkeita, vaatteita, lasten leluja, mopoja, pannuja sekä kattiloita, pölykapseleita/vanteita sekä mahdollisesti patsaita.

Palveluntarjoajat ovat myös samat: ravintoloita, teekojuja, pari parturia, kopiointipalvelu/fax-lähettämö, uudet renkaat alle, apteekki/terveysasema/sairaala, huoltoasema, mopohuolto, lakimies, – ja jos kylä on tarpeeksi iso eli iso kaupunki – hotelli. Ja totta kai temppeleitä riittää joka lähtöön. Vanhojen siirtomaavalta-alueiden läheisyydessä tien varressa näkyy myös kirkkoja.

Näitä katsellessa kuluu 15 tuntia. Tiet eivät ole Intiassa mitenkään pittoreskejä. Meri on nytkin meillä koko päivän ajan vain kivenheiton tai parin päässä, mutta näemme siitä vain kerran vilauksen.

Päivän kohokohta on se, kun päätämme ajaa Kochiin Vypinin saaren läpi. Ajamme pitkin pääkatua, koska on jo pimeä. Muutoin ajaisimme upeaa pitkää hiekkasärkkää reunustavasta pienemmästä tiestä nautiskellen. Tien päässä on vielä lautta/lossiyhteys Kochiin/Fort Cochimiin. Lautta imaisee kymmenkunta autoa ja sen verran mopoja ja matkustajia, kun kyytiin sen päälle mahtuu. Noin kilometrin ylitys sujuu ongelmitta, mutta taitaa olla hyvä, että on jo pimeä. Emme näe näin liian tarkasti, missä kunnossa lautta on…

Hotellimme on ihastuttava Old Harbour, joka sijaitsee vajaan kilometrin päässä lossirannasta. Ehdimme vielä illalliselle hotellin puutarhaan. On palkitsevaa ehtiä maaliin, vaikka olemmekin joutuneet tinkimään jatkuvasti siitä säännöstä, ettemme aja lainkaan pimeän aikaan.

Intian ympäri ajavan Vesan tulisi palata lähtöpisteeseensä Datsunin tehtaalle Chennaihin 6.10.2014. Mitä veikkaat, missä Vesa on tuolloin? Palkintona Samsung Galaxy K zoom huippuälypuhelin, jossa on 10-kertaisella optisella zoomilla varustettu kompaktikamera. Arvo 529 €. Osallistu kilpailuun!

Julkaistu: 3.10.2014