Tuulilasi

Maailman pisin koeajo: Pysähtynyttä aikaa metsästämässäMaailman pisin koeajo: Pysähtynyttä aikaa metsästämässä

Kerala – ja etenkin Kochin ympäristö – on mielenkiintoinen sekoitus Portugalin ja Hollannin siirtomaavallan ajan jäänteitä, tyypillistä Intiaa sekä pikkukylien rauhallisuutta.
Teksti Vesa Eskola
Kuvat Vesa Eskola

Joudumme vaihtamaan hotellia Kochissa, koska sympaattisessa Old Harbourissa ei ole tilaa toiseksi yöksi. Pähkäilemme hetken valintoja. Vanhassa osassa kaupunkia olisi paljon viehättäviä vaihtoehtoja, kun uudemmasta osasta löytyisi parikin modernia ja isoa kansainvälisen hotelliketjun vaihtoehtoa.

Päädymme lopulta persoonattomaan Holiday Inniin. Amritsarissa nukuimme Hyattissa, ja se oli tällä reissulla ainoa hotelli, jossa yhteydet pelittivät oikeasti hyvin. Toki myös Chennaissa yhteydet toimivat, mutta sen jälkeen data ei ole oikein liikkunut ja nettiinkin pääseminen on ollut yhtä taistelua.

Kierrämme ensin tovin Kochin vanhan osan katuja, katsomme satojen muiden turistien (valtaosa intialaisia) kanssa kalastajien pyyntiä rannalla kiinalaisilla kalaverkoilla sekä hämmästelemme alueen rakennusbuumia. Pienet kujat ovat täynnä rakennustarvikkeita. Lähes jokainen tuntuu tekevän pientä remonttia.

Kochin vanhassa osassa on oma kiireetön vetovoimansa, mutta alueessa ei ole samanlaista ajan kultaista kosketusta kuin Goan Panjimissa. Muutamat rakennuksista ovat hienoja, mutta niiden seassa on aivan liikaa uutta. Myös kaupungin hiekkaranta on hieman surkeassa kunnossa, eivätkä vastarannalla seisovat isot öljysäiliöt auta idyllisen lomafiiliksen löytämisessä.

Kochi-kierroksen jälkeen ajamme vielä hetken rantaviivaa seuraten kohti etelää, mutta tyyli ei muutu yhtään viehättävämmäksi. Niinpä suuntaamme Holiday Inniin, joka palkitsee matkaajat hyvillä nettiyhteyksillä.

Ville jää hotelliin hoitamaan lukossa olevia hartioitaan, ja minä lähden vielä kierrokselle alueen rakennetuista sekä luonnonkanavista, pikkujärvistä ja joista koostuvalle sokkeloiselle vesistölle. Harkitsen hetken jopa venekyytiä, mutta tyydyn lopulta Datsuniin.

Kierrän pittoreskin Vambanad-järven ympäri, ja käyn välillä aivan järven rannassa pienen pieniä kinttupolkuja seuraten. Syrjässä päätieltä löytyy vielä pikkukyliä, joissa elämä on ainakin osittain perinteistä. Turismi on muuttanut jo paljon alueella – varsinkin sen jälkeen, kun National Geographicin matkailulehti valitsi Keralan yhdeksi niistä 50 kohteesta, joissa ihmisten pitäisi elämänsä aikana käydä.

Keralassa on kuitenkin oma viehätyksensä. Meno on täällä vieläkin rauhallisempaa kuin Goassa. Turisti voi valita luksusta tai savimajan, mitä kukin sitten arvostaa. Kaupungin laitamilla on helppo kuvitella asuvansa aivan rannan tuntumassa ja ottavansa riippumatossa etäisyyttä hetkiseen nykymaailman menoon.

Vielä parempi tapa irtautua arjesta on tietysti asuntoveneen vuokraus. Se on Keralan matkailuvaltti numero yksi, ja veneitä on parisen tuhatta. Osa on tarkoitettu vain pariskunnalle tai perheelle, osaan mahtuu isompikin seurue. Vuokraushinnat vuorokaudeksi vaihtelevat muutamasta kympistä useampaan sataseen. Hintaan kuuluu kippari – ja isoimmissa veneissä myös kokki.

Uskon palavaani tänne takaisin en niin kaukaisessa tulevaisuudessa. Varanasi ei tehnyt minuun vaikutusta, eikä Agrakaan. Isoista kaupungeista Kalkutta oli ok, mutta Mumbaissa viihtyisin pidempään kuin vain pari päivää. Delhin näimme vain kehätieltä käsin. Darjeeling ja Himalaja olisi minulle ykköskohde Intiassa, jos haluaisin lomalle. Toki myös Kashmir Jammun alue on varmasti hieno, mutta emme tällä retkellä ennättäneet aivan niin pohjoiseen. Intia on iso maa. Tämän tutkimiseen vaadittaisiin hieman enemmän kuin kuukausi. Vuosikaan tuskin riittäisi…

Intian ympäri ajavan Vesan tulisi palata lähtöpisteeseensä Datsunin tehtaalle Chennaihin 6.10.2014. Mitä veikkaat, missä Vesa on tuolloin? Palkintona Samsung Galaxy K zoom huippuälypuhelin, jossa on 10-kertaisella optisella zoomilla varustettu kompaktikamera. Arvo 529 €. Osallistu kilpailuun!

Julkaistu: 4.10.2014