Tuulilasi

Maailman pisin koeajo: pikavisiitti Stalinin vessaan


Sergeyn liittyminen koeajolle on tuonut mielenkiintoisen lisän matkaan. Hänen bloginsa seuraajat ovat antaneet meille hauskoja vinkkejä paikoista, missä meidän kannattaisi käydä. Eilisen kohokohta oli Stalinin vessaan kurkkaaminen.
Kuvat Vesa Eskola

Kun Saksan armeija työntyi syksyllä 1941 yhä syvemmälle Neuvostoliittoon, maan johto valmistautui evakuoimaan Moskovan. Maan uudeksi pääkaupungiksi ja hermokeskukseksi valikoitui Volgan mutka ja Samaran kaupunki – joka tuolloin tunnettiin vielä nimellä Kuibysev.

Alueen kaivostyöntekijät rakensivat kaupunkiin seitsemässä kuukaudessa 35 metriä syvän bunkkerin, mistä maata olisi voitu johtaa Moskovan valtauksen jälkeen. Bunkkeri on kopio Moskovassa sijaitsevasta vastaavasta rakennelmasta. Valtaosa kaivuu-urakasta tehtiin käsin ilman koneita. Bunkkeri sijaitsee tavallisen kerrostalon kellarissa, jolla olisi tietysti hämätty vihollista.

Portaat vievät meidät monta kerrasta alaspäin varsinaiseen johtobunkkeriin, joka on loppujen lopuksi yllättävän pieni. Sen vieressä oli Stalinille rakennettu oma pieni huone, josta isä aurinkoinen olisi voinut johtaa maata. Huoneessa oli myös oma pieni wc-komero, eli maailman pisin koeajo on nyt käynyt virallisesti Stalinin vessassa.

Lopulta bunkkeria ei otettu koskaan käyttöön.

Bunkkeri ei ole virallinen museo, mutta sinne järjestetään satunnaisia vierailuja. Eri huoneisiin on levitelty näyttävästi toisen maailmansodan historiaa, ja etenkin suuren isänmaallisen sodan tärkeimmät ratkaisukohdat. Myös Samaran merkitystä Neuvostoliiton sotaponnisteluihin luonnollisesti korostetaan.

Lisää bunkkerista tästä englanninkielisestä linkistä.

Julkaistu: 15.11.2014