Tuulilasi

Maailman pisin koeajo: osa 7 – ensimmäinen kameratestiMaailman pisin koeajo: osa 7 – ensimmäinen kameratesti

Olen ollut henkeen ja vereen järjestelmäkameran kannattaja. Toki olen kokeillut silloin tällöin pokkareita, mutta kännyköillä en ole kuvannut juuri lainkaan. Tähän taitaa tulla jatkossa muutos.
Teksti Vesa Eskola
Kuvat Vesa Eskola

Vielä aamulla mietin, minkälaista jälkeä moderni kamerapuhelin tekee, ja miten pärjäisin sen kanssa reissussa. Nyt ei jännitä enää niin paljoa. Tulin vähän aikaa sitten HJK:n ja Rapid Wienin välisestä jalkapallo-ottelusta (2–1, hyvä me), missä Samsung Galaxy K zoom pääsi ensitestiin.

Yllätyin positiivisesti. Kameran jälki on hyvissä olosuhteissa suorastaan erinomainen. Ei laatu tietenkään järkkäriä vastaa, mutta pitkälle Samsungin ominaisuudet riittävät. Suurin haaste järkkärikuvaajalle on liikkuvan kohteen seuraaminen sekä itse kuvan otto – järkkärissä kun ei ole kamerapuhelimen viivettä.

Positiivisin yllätys Samsungissa oli sen 10-kertainen optinen zoom. Polttoväli käy olemaan jo sellainen, että luurin kanssa voi leikkiä lähes paparazzia. Tämä tuo aivan uuden ulottuvuuden "kännykkäkuviin". Tarvittaessa zoomin voi kasvattaa vielä digitaalisesti 20-kertaiseksi, ja kuvan laatu on hyvissä olosuhteissa ihan kelvollinen.

Vielä eksoottisempaa oli leikkiä kameran erilaisilla valmisominaisuuksilla. Ohjelmien avulla voi määrittää kuviin erilaisia tunnelmia jo ottohetkellä. Kokeilin myös nopeasti 360 asteen otoksia, ja olen todella vaikuttunut. Myös videon laatu tuntui erinomaiselta.

Koon puolesta K zoom on vielä käteen hyvin sopiva. Puhelimeksi se on ehkä vähän turhan paksu, mutta vastaavasti optisella zoomilla varustetuksi kameraksi se on melko ohut. Laitteen painokin on minusta ok, painohan tuo vain lisää vakautta kuviin.

Niin… kuvien vakaus. Optinen kuvanvakautus tuntuu toimivan ihan hyvin, mutta jo 10-kertaisen zoomin kanssa olisi hyvä käyttää tukea. Pitää miettiä jonkinlainen jalusta mukaan. Valokuvissa jalusta/tuki ei ole kriittinen, mutta videota kuvatessa kyllä.

Alku lupaa hyvää, mutta vinkkejä otetaan aina vastaan! Oheiset kuvat ovat kaikki suoraan kamerasta ilman kuvankäsittelyä. Kuvagallerian ensimmäisessä kuvassa Rapid Wien on siirtymässä juuri johtoon, kuva otettu 7-kertaisella zoomilla. Toisessa kuvassa huomasin yhdellä yleisössä istuvalla rikkinäiset housut, kuva otettu maksimaalisella 20-kertaisella zoomilla. Kolmas kuva on selfie K zoomin toispuoleisella eli sillä ns. tavallisella kännykkäkameralla. Selfiet ovat kuulemma muotia…

Ja vielä… kuvasin myös Nissan Pulsar -jutun Samsungilla.

Julkaistu: 21.8.2014