Tuulilasi

Maailman pisin koeajo: osa 5 – intialainen ruokaMaailman pisin koeajo: osa 5 – intialainen ruoka

Ruoka on yksi niitä asioita, mitä odotan matkalta eniten. Kävin siksi intialaisessa ravintolassa Helsingissä kyselemässä kokin suosituksia.
Teksti Vesa Eskola
Kuvat Vesa Eskola

Dashrath Parshad on tullut Suomeen työn perässä 24 vuotta sitten. Auttavaa englantia mutta sujuvaa hindiä puhuva Dashrath on nykyisin ravintola Samratin pääkokki. Tulkkina minulle toimii yksi ravintolan omistajista, Reaz Shahid.

Intia on iso maa, josta löytyy paitsi maisemia myös ruokaa joka lähtöön. Dashrath on kotoisin pohjoisesta, Dehradunin kaupungista Delhin pohjoispuolelta. Nepaliinkaan ei ole pitkä matka. Dashrathin repertuaarista löytyy laaja skaala intialaisia ruokia, mutta omiksi suosikeikseen hän kertoo erilaiset kasvisruoat sekä kanacurryn ja kana tikka-masalan. Meitä Dashrath opastaa kokeilemaan rohkeasti paikallisia erikoisuuksia.

– Intia on iso maa, missä on runsaasti eri kulttuureja – myös ruokakulttuureja. Ruokalajeja on niin paljon… Etelässä suosittelen kokeilemaan idliä, paikallista yleensä urad-pavuista sekä riisistä valmistettua ja ruokahalua herättelevää leipämäistä kakkua, jota voi nauttia makean chutneyn (hillomainen ruokalisäke, usein mangopohjainen) tai suolaisen sambarin (linssipohjainen vihannesmuhennos) kanssa.

– Pohjoisemmassa, Pakistanin lähellä ja Kashmirin alueella, kannattaa kokeilla Naan-leivän tapaista Afghan-leipää, erilaisia lassi-juomia sekä pinaatti- ja sinappikasvi-pohjaisia ruokia.

Dashrath myös varoittelee, että hänen suomalaisille tekemänsä ruoka poikkeaa hieman Intiassa syötävistä versioista.

– Mausteet ovat periaatteessa samat, mutta annostelu eroaa; Intiassa ruoka on selvästi tulisempaa kuin mihin suomalaiset ovat tottuneet.

Jos lautaselle eksyy tulisempi annos, neuvoksi Dashrath antaa jogurttipohjaiset raita-kastikkeet sekä lassi-juomat. Ja ruoan ja ruokapaikkojen suhteen Dashrath kehottaa olemaan avoin.

– Kaikkea voi syödä ja kaikkialla voi ruokailla, kunhan muistaa hygieniasta huolehtimisen. Ja suomalaisen on hyvä muistaa, että Intiassa on kuumaa ja kosteaa. Pitää juoda riittävästi. Hyvä keino on myös syödä paljon vesimelonia.

Julkaistu: 20.8.2014