Tuulilasi

Maailman pisin koeajo: osa 4 – lääkitys kohdalleenMaailman pisin koeajo: osa 4 – lääkitys kohdalleen

Kakkatauti on iskenyt jo ennen matkaa pelkästään matkan kulkua ajatellessa. Pahemmilta taudeilta yritetään sen sijaan välttyä ennakkoon.
Teksti Vesa Eskola
Kuvat Vesa Eskola

Nettisivusto rokote.fi suosittelee suomalaisen rokotusohjelman ulkopuolelta Intiaan hepatiitti A:ta sekä riskikohtaisesti hepatiitti B:tä, Japanin aivotulehdusta, lavantautia sekä estolääkitystä malariaan.

Lääkärin kanssa keskusteltuani olemme päätyneet hepatiittirokotuksiin (A ja B) sekä malarialääkitykseen. Aivotulehduksen jätin oman riskianalyysini perusteella pois, ja koska tarkoitus ei ole matkan aikana elää (toivottovasti) aivan alkeellisimmissa olosuhteissa, en lähtenyt myöskään ottamaan rokotetta lavantautiin.

Hain tänään apteekista malarialääkkeet. Reseptiin oli kirjoitettu Malarone, mutta apteekkarin ystävällisellä avustuksella se vaihtui korvaavaan lääkkeeseen eli Rumbaboriin. Kuukauden (36 tabletin) kuuri maksoi 122,66 euroa, ja säästöä Malaroneen kertyi noin 30 euroa. Kuuri alkaa 1-2 päivää ennen malaria-alueelle saapumista, ja malaria-alueella oleskelun ajan otetaan tabletti per päivä. Kuuri jatkuu vielä viikon ajan malaria-alueelta poistumisen jälkeen.

Apteekissa käydessäni aloin myös miettiä matkalle mukaan otettavaa matka-apteekkia. Siitä lisää myöhemmin.

Julkaistu: 20.8.2014