Tuulilasi

Maailman pisin koeajo: osa 32 – 5. ajopäivä 63 km


Tänään ei alkuperäisen suunnitelman mukaan pitänyt ajaa lainkaan, mutta mikäs tällä reissulla olisi mennyt suunnitelmien mukaan.
Kuvat Vesa Eskola

Yövymme siis upeassa Highway International -hotellissa noin 30 kilometriä Kalkuttan ulkopuolella. Suuntaamme siitä heti aamutuimaan Kalkuttaan, jonne saapuminen on kaiken tähän asti kokemammekin jälkeen melkoinen elämys.

Kaupungin laitamilla on hökkelikylää/slummia, ja itse kaupunki on selvästi vanhemman oloinen kuin Chennai. Uusia rakennuksia näkyy melko vähän. Liikenne on julmaa, kuljettajat ovat selvästi aggressiivisempia kuin muualla. Tilaa ei anneta, se pitää ottaa.

Olemme keskustassa ennen kahdeksaa aamulla, ja buukkamme itsemme sisään moderniin Chrome-hotelliin, jota Lonely Planet suosittelee. Syömme länsimaisen aamiaisen, ja saamme huoneemme vähän yhdeksän jälkeen.

Suuntaamme kaupungille jalkaisin kymmenen jälkeen, koska autossa on istuttu ihan tarpeeksi. Aurinko ei paista, mutta lämpöä on silti yli 30 astetta, ja ilman kosteusprosentti on huima. Paita on litimärkä hetkessä.

Aloitamme nähtävyyden Victoria Memorial -rakennuksesta sekä puistikosta. Museoon on sisäänpääsymaksu, jonka hinnoittelu on hieno: paikalliset 10 rupiaa, turistit 150 rupiaa. Tyydymme pelkkään puistokierrokseen neljällä rupialla.

Sitten joudumme lähtemään takaisin hotellille. Allekirjoittaneeseen iskee reissun ensimmäinen vatsatauti, kura lentää molemmista päistä. Otamme Hindustan Ambassador -taksin, jota ajaa yksisilmäinen kuski. Sanomme hotellin nimen, ja mies lähtee paahtamaan eteenpäin. Hän ei kuitenkaan tiedä hotelliamme, joten hän pysähtyy pian kysymään neuvoa. Kuski löytää oikealle tielle, mutta kääntyy väärään suuntaan. Lopulta hän uskoo meidän neuvoja, ja pääsemme hotellille melkoisen lenkin kautta. Mikään ei ole Intiassa yksinkertaista. Viiden minuutin matkasta tulee helposti puolen tunnin seikkailu.

Otan hotellilla matka-apteeksista apuja huonoon oloon ja pienet päiväunet. Sen jälkeen olo on sen verran hyvä, että päätämme lähteä tekemään uuden kaupunkikierroksen, tällä kertaa tosin Datsunilla. Kostea kuumuus on vatsatautiselle murhaa.

Kruisailemme kaupungilla pari tuntia. Varsinainen keskusta on yllättävän kompakti ja jopa selkeä. Pääkadut ovat isoja ja ruudukon muodossa. Monesti niiden keskellä on pienempi ja sekavampi katuviidakko, joista osalle ei ole edes autolla asiaa.

Ihmismassa on vaikuttava. Kujilla riittää kaupustelijoita, ja katujen varsilla on paljon kodittomia. Varsinkin kaupungin vanhimmat osat, kuten Chinatown, ovat melkoisia sokkeloita.

Ilta huilataan, sillä sunnuntai on taas ajopäivä. Aiomme ajaa koko päivän ja katsoa miten pitkälle ehdimme. Suuntaamme Bangladeshin rajaa pitkin ylös päin. Tosin haluamme tehdä vielä aamulla yhden Kalkutta-cruisingin, sen verran kiehtova tämä kaupunki on.

Julkaistu: 14.9.2014