Tuulilasi

Maailman pisin koeajo: osa 26 – 2. ajopäivä 480 km


Aamu alkoi heti vaikealla päätöksellä: ajaisimmeko rantatietä pitkin pohjoiseen vai koukkaisimmeko sisämaahaan valtatielle.
Teksti Vesa Eskola
Kuvat Vesa Eskola

Päädyimme päätiehen. Rantatie olisi varmasti tarjonnut paremmat maisemat ja enemmän elämyksiä, mutta näin alkuvaiheessa seikkailua haluamme vielä edetä. Hienoimmat paikat ja maisemat odottavat meitä kuitenkin muualla.

Liikkeelle lähdettiin taas heti auringon noustua, ja heti kohta pysähdyimme ensimmäissen kerran. Intialaiset rakastavat temppeleitään, niitä on jokaisessa pikkukylässäkin useampia – ja yleensä temppeli on kylän komein rakennus.

Kävimme kurkkaamassa yhteen sisälle. Yksityiskohtien määrä on huima. Pieniä patsaita on satoja. Sääli, ettei kukaan temppelissä puhunut englantia. Meidän hindi ontuu vielä…

Päätielle päästyämme matka taittui hyvää marssivauhtia, eikä aika käy pitkäksi vastaantulijoita ja kuoppia väistellessä. Myös paikallista kalustoa ja niiden kuormia ei kyllästy seuraamaan ikinä. Pari kertaa osuimme jo ilkeästi kuoppaan, mutta vältyimme onneksi vielä rengasrikoilta. Se odottaa kuitenkin vain tapahtumistaan.

Seurasimme koko päivän kiltisti Googlen karttapalvelusovellusta. Se opasti meidät kertaalleen myös pienemmälle kinttupolulle. Päätie teki ison u-kirjaimen muotoisen lenkin, jonka pääsimme oikaisemaan. Näin saimme ensimmäisen kokemuksen hiekkatiestä.

15 kilometrin hidas "oikotie" antoi toki hyvän mahdollisuuden seurata syrjäkylien elämää. Iso osa porukoista asuu vielä savimajoissa. Talo on jo hyvinvoinnin merkki, ja talo, jossa on ovi tai ikkunat on jo ylellisyyttä. Ja porukkaa riittää joka paikkaan. Ja koulurakennukset ovat isoja…

Olimme asettaneet päivän maaliksi Bheemunipatnamin, ja jouduimme jo toisena päivänä tinkimään säännöstämme, ettemme aja yöaikaan. Viimeiset 15 kilometriä pikkutietä sujuivat pimeydessä. Jännä kokemus, jota ei halua kokea joka päivä.

Emme olleet myöskään varanneet majoitusta etukäteen, joten sitäkin jouduimme jännittämään. Löysimme kuitenkin oivan rantahotellin ilmastoidulla huoneella: hinta alle 20 euroa.

Muistakaa seurata seikkailua myös Tuulilasin Facebookissa, siellä on enemmän tapahtumia matkan varrelta.

Julkaistu: 11.9.2014