Tuulilasi

Maailman pisin koeajo: osa 23 – 1. ajopäivä 420 km

2

Matka taittui pääteillä niin sutjakkaasti, että päätimme siirtyä pienemmille urille. Loppumatka menikin sitten pujotteluksi.
Kuvat Vesa Eskola

En tiedä pitäisikö minun itkeä vai nauraa. Etenemme läpi jo kolmannen pikkukylän. Kapealla raitilla pyrkii molempiin suuntiin täydellisessä ja sovitussa kaaoksessa jalankulkijoita, lehmiä, polkupyörävetoisia tavarakärryjä, skoottereita, kevytmoottoripyöriä, kolmipyöräisiä Ape-riksoja, autoja, busseja ja kuorma-autoja. Lisäksi kadunvarret ovat täynnä jos minkäkinlaista kaupustelijaa, jotka ovat levittäneet tavaransa osittain ajoväylälle. Ja ihmisiä on kuin muurahaisia. Keskinopeus romahtaa jokaisen asutuskeskuksen läpi ajettaessa.

Ajamisen dilemma on siis sama kuin jokaisella road tripillä. Jos haluat pitää nopeutta yllä, valitset isommat väylät. Jos haluat nähdä elämää, lähdet pikkuteille ja kylille. Maisemia osuu onneksi yleensä joka paikkaan.

Saavuimme päivän päätteeksi Suryalanka Beachille, missä sijaitsevaan "lomakeskukseen" olimme varanneet eilen netistä ilmastoidun huoneen. Bungalosta puhuminen olisi liioittelua, kyseessä on pikemminkin pieni ja alkeellinen mökki. Yöpyminen kustantaa hieman yli 20 euroa.

Alueella on ravintola, ja ruoka on taas kerran hyvää. Siihen ei tarvitse täällä pettyä oikeastaan missään. Kaksi täyttävää annosta maksaa yhteensä vajaat viisi euroa.

Kun matka taittui ensimmäisenä päivänä näinkin kivuttomasti, huomiselle emme varaa yösijaa etukäteen. Se ei olisi toisaalta edes mahdollista, nettiyhteyttä kun ei ole edes kännykän kautta.

Julkaistu: 10.9.2014