Tuulilasi

Maailman pisin koeajo: Mystinen Darjeeling viehättiMaailman pisin koeajo: Mystinen Darjeeling viehätti

Ajokilometrit tänään nolla, mutta se ei harmita yhtään. Vesan kunto paranee.
Teksti Vesa Eskola
Kuvat Vesa Eskola

Darjeeling on mielenkiintoisin tällä matkalla näkemistämme paikoista. Kulttuurien sekamelska, vuoren rinteelle rakennetun kaupungin kapeat kujat sekä ystävälliset ihmiset muodostavat viehättävän yhdistelmän. Myös yksi taukopäivä lehmistä tekee terää, niitä emme ole nähneet Darjeelingissä yhtäkään.

Vesa viettää suurimman osan päivästä vuoteessa varovasti maustamatonta riisiä mutustaen, mutta uskaltautuu pari kertaa lyhyelle kävelylenkille. Yhtäläisyydet Intiaan ovat väenpaljous ja likaisuus. Myös uskonnollisuus näkyy joka paikassa. Ihmisvilinä on huima, mutta elämän meno on jotenkin vähemmän hektinen kuin muualla Intiassa. Ehkä se vaikuttaa, että Nepalin rajalle on vain kivenheittämä ja Tiibetiinkin vain pari kivenheittämää. Tiibetin läheisyys näkyy myös tiibetiläismunkkien runsaana määränä katukuvassa.

Oman mausteensa Darjeelingin eksotiikkaan tuo myös se, että täällä on muutamia länsimaisia ketjuja: näemme Pizza Hutin ja Kentucky Fried Chickenin pikaruokalat. Nettikahviloidenkin määrä on kiitettävällä tasolla. Ainoa tapa päästä täällä netin ääreen on etsiytyä piuhan päässä olevalle koneelle – langattomat verkot ovat vitsi. Moni niitä mainostaa, mutta yhteenkään toimivaan langattomaan verkkoon emme ole vielä törmänneet.

Myös vaatekaupoissa näkyy länsimaisuus, joskin kujilla myydään kaikkea mahdollista turistien t-paidoista tiibetiläisiin perinnepukuihin. Myös se näkyy, että olemme vuoristossa – villatavaraa on kaupan huomattavasti enemmän kuin etelässä…

Näemme yhden päivän aikana moninkertaisen määrän turisteja kuin mihin olemme törmänneet tähän mennessä koko matkan aikana. Turistit ovat pääosin joko pyjamahousuisia reppuselkäreissaajia tai iäkkäämpiä britti/jenkkipariskuntia. Hotellissamme asuu myös jäyheä venäjää polpottava miesporukka maastohousuissaan.

Darjeelingiin jäisi mielellään pidemmäksikin aikaa. Kaupunki itsessään on nopeasti nähty, mutta sen kapeilta kujilta tekisi varmasti mielenkiintoisia löytöjä. Täällä kulkevan pitää ainoastaan rakastaa portaita.

Alue on myös seikkailijan paratiisi. Täällä voisi patikoida, harrastaa vuorikiipeilyä, käydä melomassa koskien kuohuissa sekä riippuliitää.

Turismi ei ole aina hyvästä, mutta täällä se ei ole pilannut asioita. Turistille ei yritetä pakkomyydä tavaraa, eikä hintataso ole korkea. Eläminen täällä tuntuu olevan itse asiassa jopa halvempaa kuin monessa muussa paikkaa Intiaa.

Julkaistu: 20.9.2014