Tuulilasi

Maailman pisin koeajo: Menemisen meininki

2

Kävimme vaihdattamassa Datsuniin uudet iskarit eteen. Se aiheutti meille noin 150 kilometrin ylimääräisen lenkin, mutta meno maittaa taas.
Kuvat Vesa Eskola

Datsunimme on edennyt viimeiset pari päivää jalkavaivaisena. Huonokuntoiset tiet ja parempikuntoisillakin teillä olevat yllättäen eteen tulevat järkyttävät kuopat ovat vaatineet veronsa. Go:n mittarissa on vähän vajaa kymppitonni, joista me olemme ajaneet vajaat 7 000 kilometriä.

Pyyhällämme Jaisalmerista Jodhpuriin noin 300 kilometriä vajaassa neljässä tunnissa ilahduttavan hyväkuntoisia teitä. Valtuutetulla Datsun-pajalla saamme alle uudet iskarit puolessatoista tunnissa. Oikea etukulma oli aivan loppu, vasemmassa oli reilu vuoto. Sen on kyllä näillä teillä tuntenut; kaikki iskut ovat tulleet suoraan läpi, ja pitkissä heitoissa Go:n meno on muistuttanut jo kamelin taivallusta.

Jodhpurista etenemme Udaipuriin Googlen karttapalvelun ohjeita seuraten. Reitti on eri kuin mitä meille suositeltiin korjaamolla. Mutta mehän olemme oman tien taivaltajia… Matkan varrelle osuu hieno kukkuloiden väliin kiipeävä tieosuus. Nyt ymmärrämme, miksi meitä ohjattiin muualle. Tämä ei ehkä ole se nopein reitti… Eikä suosituin. Mutta kyllä kannatti; 7 000 kilometrin etsintämme Intian pittoreskeimmaksi tieksi on tuottanut tulokseksi ensimmäisen ehdokkaan. Tien varressa on myös eriliasia lomakohteita, ja apinoita on aivan jumalattomasti. Tie on ihanan kiharainen. Ainoa harmi on se, että bensa meinaa loppua, ja olemme intialaisittain korvessa. Löydämme lopulta bensaa, kun käymässä ovat viimeiset höyryt.

Myös seuraava iso tie, joka alkaa lasketella kukkuloilta kohti Udaipuria, on komea. Aurinko laskee, ja horisonttia varjostavat pehmeäreunaiset kukkulamuodostelmat. Tiekin on vielä hyväkuntoinen.

Udaipur vaikuttaa sen läpi ajaessamme mielenkiintoiselta sekoitukselta tyypillistä intialaista kaupunkia ja jotain vähän modernimpaa. Ohitamme useita isoja länsimaistyyppisiä ostoskeskuksia, jotka on valaistu kuin joulukuuset. Tässä kaupungissa ei näytä olevan pulaa sähköstä.

Udaipurista jatkamme pimenevään yöhön sillä periaatteella, että tänään painetaan niin pitkään kuin jaksamme – jos vain tie on siihen riittävän hyvässä kunnossa. Ajo päivälläkin on täällä aivan riittävän stressavaa, jos tiessä on jatkuvasti hirveitä monttuja.

Löydämme itsemme aamuyöllä ison moottoritien varresta rekkojan keskeltä. Olemme käyneet kyselemässä huonetta useammassa tienvarsihotellissa, mutta missään ei ollut tilaa. Lopulta on pakko luovuttaa. Datsunin etuselkänojat laskeutuvat niin alas kuin ne laskeutuvat, ja kaksi väsynyttä matkustajaa tyyppää Go:n asuntoauto-ominaisuudet. Tämä on vakiokamaa TL:n pitkillä road tripeillä.

Päivän saldo on komeat 948 kilometriä, ja matkaa Mumbaihin jää reilut 300 kilometriä.

Intian ympäri ajavan Vesan tulisi palata lähtöpisteeseensä Datsunin tehtaalle Chennaihin 6.10.2014. Mitä veikkaat, missä Vesa on tuolloin? Palkintona Samsung Galaxy K zoom huippuälypuhelin, jossa on 10-kertaisella optisella zoomilla varustettu kompaktikamera. Arvo 529 €. Osallistu kilpailuun!

Julkaistu: 30.9.2014