Tuulilasi

Maailman pisin koeajo: maailman surullisin kaupunki?

1

Venäjää on tullut nähtyä nyt yli kahden viikon aikana noin 8 500 kilometrin verran. Torzhokin hieman alle 50 000 asukkaan kaupunki koskettaa surkealla tilallaan.
Kuvat Vesa Eskola

Torzhokista on Pietariin alle 500 kilometriä ja Moskovaan alle 250 kilometriä. Vaikka kaupungilla on pitkä historia, ja siellä on hienoja rakennuksia, se on valahtanut todella surkeaan tilaan.

Saavumme kaupunkiin Tverin suunnalta. Erkanemme päätieltä ja seuraamme kylttejä kohti kaupunkia. Matka katkeaa rautatiehen. Ylikulkusiltaa ei ole enää. Näin kaupungin itäiset laitamat on erotettu varsinaisesta keskustasta, autoyhteys on ainoastaan ison päätien kautta. Tulee aivan Intia mieleen…

Kaupungin keskusta on valunut melkoiseen alennustilaan. Kiertelemme katuja ristiin rastiin, ja kuvaamme rappiota. Monet upeat klassisismin ajan rakennukset seisovat tyhjillään.

Osa kortteleista on sen näköisiä, että täällä olisi sotatila. Ihmisiä näyttää asuvan mitä surkeimmissa olosuhteissa. Yksi kaupungin kouluista on vanhassa rakennuksessa, jonka ikkunat on laudattu umpeen. Sen vieressä olevissa raunioissa on roskaa ja koiran raatoja.

Moni hakee juomavetensä kaduilla olevista kaivoista, joten voitte arvata, miten ihmisten hygienian kanssa on. Kaupoissa valikoima on aika niukkaa. Ja täältä on EU-rajallekin vain alle 500 kilometriä.

Iso Borisoglebskin luostarialue on etenkin todella surkea näky. Tämä voisi olla todellinen turistinähtävyys, kunhan vain paikat saataisiin kuntoon. Kulttuuriin ei Venäjällä vain rahaa piisaa. Entisöintitöitä on selvästikin aloiteltu, mutta ne ovat pahasti kesken. Sääli.

Julkaistu: 25.11.2014