Tuulilasi

Maailman pisin koeajo: kissankultainen kehäMaailman pisin koeajo: kissankultainen kehä

Eilisen päivän taivas oli yhtä harmaa kuin se sielun maisema, missä matkaa taitoimme. Taas kerran oli pakko huomata, miten epätasaisesti raha Venäjällä jakautuu.
Teksti Vesa Eskola
Kuvat Vesa Eskola

Osa Moskovaa ympyröivästä historiallisesta kultaisesta kehästä on upeassa kunnossa, mutta se osa on todella pieni. Valtaosa upeista kirkoista ja luostareista tarvitsisi kipeästi rahaa, jotta ne saataisiin näyttelykelpoiseen kuntoon. Ja jotenkin minusta tuntuu, että iso osa entisöintitöistä tehdään kirkoissa käyvien mummujen ja pappojen kolehtirahoilla, Moskovan ogliargeilta ei sympatiaa periferiaan heru. Ei, ellei se edistä jotain poliittista näytelmää, kuten maassa järjestettäviä urheilukilpailuja.

Masentavasta rappiosta huolimatta kultaista kehää voi suositella automatkan kohteeksi. Tänne ei ole Suomesta hirveän pitkä matka, ja kokemus on varmasti mieleenpainuvampi kuin autoloma Ruotsissa.

Venäjä on meidän naapurimme, ja sen historia on kaikesta maan lähihistoriasta huolimatta mielenkiintoinen. Uskon, että monella riittäisi opittavaa. Ja onhan tämän rappioromantiikan sekä kliseisen monumentalismin hämmästely aina vain yhtä viehättävää… Niin lähellä, mutta niin kaukana. Tämä maa on aivan oma juttunsa. Ja se oma juttunsa on osa matkan viehättävyyttä. Täällä ei ole pakko olla riippuvainen isoista kansainvälisistä hotelliketjuista tai pikaruokaloista. Minusta on mielenkiintoista mennä paikalliseen kahvilaan ja vain istua sekä katsoa maailman menoa.

Ja me olemme tietysti hulluja, kun matkustamme täällä marraskuun lopulla. Kesällä täällä on varmasti astetta mukavampaa, kun Volgakaan ei ole jäässä. 

Majoituksen ja ruoan suhteen Venäjän tarjonta vaihtelee hurjasti. Täällä tulee toimeen todella pienellä budjetilla, tai vastaavasti rahaa voi polttaa nopeasti myös pienen lottovoiton verran. Matkustaminen sinänsä on halpaa – varsinkin ruplan nykyisellä kurssilla. Bensalitrakin ysiviitosta maksaa alle 70 senttiä.

Ymmärrän toki sen, että moni epäilee tämän maan turvallisuutta. Toistaiseksi meillä ei ole ollut mitään hätää, eikä edes yhtään vaarallista tilannetta – ellei nyt liikennettä lasketa mukaan. Muiden seassa pärjää kyllä, kunhan pitää malttinsa. Näiden velikultien kanssa ei kannata lähteä harrastamaan tieraivoa.

Me olemme tietysti saaneet olla rauhassa osittain siksikin, että olemme liikkeellä halpa-autolla, jossa on venäläiset kilvet. Turistit osuvat täällä varmasti silmään, me emme ole nähneet Moskovan lähellä kuin venäläiskilpisiä autoja. Majoitusta varatessa kannattaa ehkä siis varmistaa, että autolle löytyy hyvä paikka lukkojen takana – tai ainakin poissa kadulta muiden silmistä.

Monta kertaa Datsun käy huollossa Venäjällä? Arvaa ja voita AD-Vuosihuolto tai AD-ajoturva

Julkaistu: 24.11.2014