Tuulilasi

Maailman pisin koeajo: Keula kohti Taj Mahalia


Jihuu! Tiistaina matkaa taittui yhden päivän aikana 622 km. Tähän mennessä paras ajopäivämme on ollut 480 km. Moottoritiekin alkoi tuntua moottoritieltä.
Teksti Vesa Eskola
Kuvat Vesa Eskola

Vesa käy kuuntelemassa Varanasissa aamukilkatukset ja saman rukoushetken Shivalle kuin edellisiltana. Ero on ainoastaan siinä, että aamulla ihmiset menevät kylpemään Gagnesiin. Rohkeaa sakkia…

Arvioiden mukaan Gagnesin eläinraatojen, sinne laskettujen jätteiden sekä ihmistuhkan ansiosta joen vesi ylittää ihmisille sopivat bakteeriarvot monituhatkertaisesti.

Varanasi on muutenkin erikoinen paikka. Hindujen pyhimmässä paikassa on kieltämättä jotain mystistä, mutta päätään nostava turismi tuo katukuvaan turismin nurjat puolet: pikkulapset kerjäävät ja turisteille yritetään pakkomyydä tuliaisia. Ja kaikkialla haisee pieni rahastuksen maku, vaikkeivät hinnat edellenkään mitenkään poskettomia ole. Ja rahastusta pahemmalta haisee vielä lehmän paska, jota ei pääse Varanasissa karkuun missään.

Tämä kaupunki jakaa mielipiteet: tähän joko rakastuu tai tätä inhoaa. Näin lyhyellä vierailulla en uskalla ottaa kantaa siihen, kumpaan suuntaan itse kallistun.

Aamutoimien jälkeen suuntaamme kello seitsemältä kohti Agraa ja siellä odottavaa Taj Mahalia. Valtaosa matkasta sujuu intialaisittain suorastaan erinomaisia teitä pitkin. Keskinopeutemme on noin 70 km/h. Tällä tieosuudella myös iso osa eritasoliittymistä sekä ohitusteistä on saatu valmiiksi, eli meidän ei tarvitse junnata pikkukaupunkien ja kylien läpi. Näemme matkalla myös reissun ensimmäiset kamelit.

Näillä eväin saavumme Agraan ennen viittä, ei huono suoritus yli 600 kilometrin rupeamalle. Taj Mahalin kupolit häämöttävät horisontissa, kun lähdemme metsästämään hotellia. Matkalla bongaamme McDonaldsin autokaistan, ja pakkohan se on tyypittää. Kanahamppari mieheen kerran reissussa tekee terää. Ja ranskalaiset tuovat vaihtelua riisiin…

Käymme parissakin viiden tähden hotellissa, mutta ne ovat kaikki täynnä, vaikka huoneita on varmasti satoja. Niinpä. Taj Mahal on Intian vierailluin kohde. Kolmannessa vaihtoehdossa (Jaypee Palace) meitä vihdoin lykästää. Luksushuone irtoaa reilulla sadalla eurolla.

Julkaistu: 24.9.2014