Tuulilasi

Maailman pisin koeajo: Go Goassa


Vietämme Goassa keskiviikkona rauhallisen aamupäivän, mutta biitsille asti emme ehdi. Matkalla etelään salakuljetamme vielä nautasäilyketölkin rajan yli Goasta Intiaan.
Kuvat Vesa Eskola

Goa on sitä, mitä se on. Vanhimmissa osissa näkyy puoliviehättävällä tavalla Portugalin siirtomaa-aika niin rakennuksissa kuin ihmisten ulkonäössäkin. Osa ihmisistä puhuu myös portugalia. Tästä paikasta saisi oikeasti hienon, mutta paikallisille pitäsi opettaa ensin pari asiaa siisteydestä.

Goan lumo on toisaalta helppo ymmärtää. Meno Goan biitseillä ja maaseudulla on selvästi rennompaa kuin muualla Intiassa. Liikenteessä paikallisten toimet ovat toki yhä arvaamattomia, mutta tempo on hitaampi. Kaikki tuntuu tapahtuvan kuin hidastetussa elokuvassa. Torvetkin soivat hyvin hillitysti – jos ollenkaan.

Valumme rantateitä pitkin hitaasti kohti etelää. Käymme kurkkimassa parillekin biitsille, ja Goan eteläpuolelta löytyy vielä jopa lähes neitseellistä rantaa. Lopulta suuntamme valtatietä 17 pitkin kohti Keralaa, joka on meidän maalimme huomiselle. Kochi tulee olemaan myös matkamme eteläisin piste.

Rajatarkastus Goasta takaisin perus-Intiaan on yllättävän tarkka. Ajokorttia kysytään ensimmäisen kerran retkemme aikana, ja Ville pääsee jopa valokuvaan poliisiasemalla. Myös auton paperit sekä matkatavarat syynätään taas läpi höystettynä tutulla kysymyksellä: "Do you have anything illegal?"

Eihän meillä mitään… paitsi Goasta ostettu säilyketölkki naudanlihaa, jota ajattelimme näyttää Intian lehmille varoittavana esimerkkinä siitä, mitä tuhmille lehmille käy. Lehmät ovat Intiassa ärsyttävän itsetietoisia – jopa röyhkeitä. Ne tietävät paikkansa.

Ehdimme illaksi noin 500 kilometrin päähän Kochista, eli huomiselle jää vielä taivallettavaa. Tie on ollut suurilta osin hyvässä kunnossa, mutta viimeiset kymmenet kilometrit ovat olleet melkoista arpapeliä. Tiellä on myös sen verran trafiikkia, että päätämme luovuttaa heti pimeän tullen.

Majapaikkamme on tyypillinen intialainen tienvarsihotelli. Huone on iso mutta karu, ja lattialla juoksee isoja torakoita sekä vielä isompia kuoriaisia. Huoneen hinta, noin 18 euroa, tuntuu hieman kovalta, vaikka huoneessa onkin ilmastointi. Sängyt ovat näissä paikoissa onneksi hyviä, patjat ovat olleet kiitettävän kovia.

Intian ympäri ajavan Vesan tulisi palata lähtöpisteeseensä Datsunin tehtaalle Chennaihin 6.10.2014. Mitä veikkaat, missä Vesa on tuolloin? Palkintona Samsung Galaxy K zoom huippuälypuhelin, jossa on 10-kertaisella optisella zoomilla varustettu kompaktikamera. Arvo 529 €. Osallistu kilpailuun!

Julkaistu: 3.10.2014