Tuulilasi

Maailman pisin koeajo: EU-raja tavoitettu

Ajamme Tveristä Pikku-Venäjälle (Rashkino) ja sieltä Velijike Lukiin. EU-rajalle Latviaan on tästä enää 150 kilometriä. Niin lähellä, niin kaukana.
Kuvat Vesa Eskola

Tver on taas yksi niistä kaupungeista, joissa liikenne on täysin sekaisin. Jos Suomessa ajetaan välillä risteykset ruuhka-aikaan tukkoon, täällä ne vasta tukossa ovatkin. Minä, minä, minä… itsekäs ajokulttuuri rehottaa.

Ajamme ensin todella surulliseen Torzhokin pikkukaupunkiin (siitä on oma juttunsa), josta jatkamme Rashkinoon – siis kirjaimellisesti Pikku-Venäjälle. Muutaman hassun asukkaan kylä näyttää lähinnä ulkoilmamuseolta, mutta on valitettavasti vain aivan tavallinen venäläinen pikkukylä.

Rashkinosta jatkamme pikkuteitä pitkin Rzheviin, ja tällä hieman yli 100 kilometrin matkalla näemme todella masentavaa maaseutua. Siellä täällä seisoo rapistuneita isoja kirkkoja, jotka ovat todiste alueen loisteliaammasta historiasta. Niitä reunustavat puurakennuksiset pikkukylät ovat lahoamispisteessä.

Ehkä se on tämä surkeus, ehkä se on meitä ympäröivä harmaa sää, ehkä se on vain se, että matka lähestyy loppuaan – mutta autossa on ranteet auki -tunnelma. Tekisi vain mieli sulkea silmät. Valitettavan moni ilmeisesti niin tekeekin…

Ja ne kontrastit… vaikka maaseudulla ei ole rahaa ja se lahoaa niille sijoilleen, huoltamoja riittää, ja monesta niistä löytyy matkalaiselle bensaakin tärkeämpi varuste – tuoreuttaan kiiltävä kahvikone.

Rzhevistä jatkamme yöksi Velijike Lukiin. Sergey on löytänyt meille taas varsinaisen hotellin. Se on ihan ok, ja muistuttaa pitkine käytävineen ja kokolattiamattoineen lähinnä pieniä hotelleja Englannissa. Mutta mistä hotelli löytyy… keskeltä isoa asuinaluetta. Meitä ympäröivät joka suunnalta eri tason rappiotilassa olevat isot kerrostalot.

Kaiken kruunaa hotellista löytyvä irkkupubi, jolla on todella alkuperäinen nimi O´Hara. Pubiruoka on onneksi erittäin maittavaa, ei siis irlantilaista…

Hotellissa asustaa myös Venäjän jousiammuntajoukkue, jonka jäsenistä valtaosa näyttäisi olevan itämaisempaa alkuperää. No, kyllähän mongolit tietysti tännekin asti ehtivät tuhotöitään tekemään. Ja venäläistyneet nämä ovat ainakin – vodka tuntuu maistuvan aamuyön tunneille asti. Ja meno hotellin käytävillä on sen mukaista…

Julkaistu: 25.11.2014
Kommentoi »