Tuulilasi

Maailman pisin koeajo: Datsunille pusu

2

Tässä vihdoin selostus Datsunin Uralilla saamasta osumasta. Se ei sisällä suurta draamaa, näitähän tapahtui Intiassakin jatkuvasti.
Kuvat Vesa Eskola

Nukahdin Uralia ylittäessämme – enkä siis rattiin vaan pelkääjän paikalle. Heräsin Sergeyn jarrutukseen, ja ehdin nähdä vilauksen meidän eteemme kääntymässä olevasta autosta. Sitten tömähti. Ei niin pahasti, että sydäntä olisi riipaissut, mutta sen verran kuitenkin, että harmitti. Osuma oli selvä.

Sergey ei pysähtynyt. Kysyin häneltä mitä tapahtui. Sergeyn englanti ei ole kovin hyvää, joten tähän meni aikansa. Joku oli todellakin kääntynyt tien varressa olevalta parkkipaikalta suoraan meidän eteemme. Sergey ehti onneksi väistää. Kun ihmettelin, miksi emme pysähtyneet, Sergey kysyi: "osuimmeko me siihen toiseen autoon?"

Tien pinta oli tapahtumahetkellä kieltämättä paha, joten Sergey ei ollut edes ymmärtänyt toisen auton osuneen meihin. Hän luuli meidän vain ajaneen kuoppaan. Kun sanoin, että kyllä se oli osuma, hän pelästyi. Venäjällä liikennekuri on poliisin toimesta vielä ilmeisen ankaraa, ja tavallaanhan me pakenimme paikalta.

Pysähdyimme tien varteen. Rauhoittelin Sergeytä: jos toisella osapuolella oli autossaan Venäjällä yleinen ja koko ajan kuvaava pieni videokamera, hän tuskin ilmoittautuu syyllisenä osapuolena vapaaehtoisesti poliisille. Veikkaan myös, että toisen auton puskuriin ei suurempaa jälkeä syntynyt, meidän kyljessämmekään kun ei ole kovin hääppöistä kuhmua.

Näin ollen tästä eteenpäin kaikissa Datsunin oikeasta kyljestä otetuista kuvissa on kolhu. Sota-arpi. Ja jos osumasta tulee vielä jotain jälkiseuraamuksia, raportoin niistä tietysti. Mutta eiköhän tämä ollut tässä. Toivottavasti tuo jäi ainokaiseksi tällä osuudella.

Julkaistu: 14.11.2014