Tuulilasi

Maailman pisin koeajo: 10 tuntia ja 232 kilometriä


Se, että jäämme ajomääristämme ei jaksa enää yllättää. Eilen taivalsimme sentään melkein puolet tavoitteestamme...
Kuvat Vesa Eskola

…emme vain valitettavasti koko ajan oikeaan suuntaan. Ensimmäiset kolme tuntia etenemme todellista perunapeltoa/kuun pintaa/sotatannerta. Matkaa taittuu huimat 35 kilometriä. Datsun ottaa taas pari pohjakosketusta. Kaiken se kuitenkin kestää.

Lähdemme lopulta pois huonolta valtatieltä tienristeyksessä, jossa lukee selvästi Patna. Etemme muutaman kilometrin hyväkuntoista pikkutietä, kunnes tie muuttuu kärrypoluksi. Kun kysymme neuvoa, meitä kehoitetaan kääntymään ympäri. Kokeilemme toista tienhaaraa samalla menestyksellä. Luovutamme ja palaamme päätielle, joka onneksi paranee.

Pian löydämme itsemme viehättävältä pikkutieltä, jota taittuu leppoisasti kymmenkunta kilometriä. Sitten eteen tulee silta ja tie on tukossa. Yksi neropatti on yrittänyt ajaa liian korkeaksi rakennetulla jeepillä metallisen u-kirjaimen muotoisen kaiteen alta. Ensimmäisen kaiteen hän on onnistunut vielä alittamaan rimaa raapien, mutta heti sen perään tie on laskenut, ja auton katto on tökännyt kiinni seuraavaan metallikaiteeseen. Ja koska jeeppi on etukenossa kulmassa, se on jäänyt jumiin noiden kahden kaiteen väliin. Niin intialaista toimintaa… Ja käynnissä on hirveä kalapaliikki.

Emme jää seuraamaan tilanteen kehittymistä vaan suuntaamme suosiolla omia renkaanjälkiämme takaisin. Seuraava tie osoittautuu lopulta hyväksi vaihtoehdoksi, ja löydämme itsemme Patnasta kolmen maissa iltapäivällä. Juuri ennen kaupunkiin saapumista ylitämme jälleen Gangesin, ja nyt komeasti manner-Aasian pisintä siltaa pitkin.

Patnassa todistamme sen, ettei kaupungissa taida olla kovin kummoista viemäriverkkoa. Osa kaduista lainehtii komeasti. Mekin huljuttelemme menemään katuja pitkin. Datsun luulee nyt olevansa gondoli.

Käymme ostoksilla supermarketissa, ja yritämme etsiä hotellia, mutta saamme jatkuvasti joko huonoja tai todella huonoja neuvoja. Lopulta osumme vahingossa kadulle, jonka varressa on useampi ihan ok hotelli. Ne ovat vain kaikki täynnä. Jatkamme eteenpäin miettien, onko vihdoin edessä ensimmäinen yö autossa… Matkaa varsinaiseen kohteeseemme eli Varanasiin on vielä yli 250 kilometriä, eli sinne emme missään nimessä yöksi ehdi.

Lopulta meitä onnistaa. Löydämme kaupungin laitamilta hyvän ja hinnan perusteella luultavasti myös parhaan hotellin. Muutama huone on vapaana. Patnassa on joku iso konferessi, joka on vetänyt kaikki muut hotellit täyteen.

Saamme vastineeksi 90 eurolle hyvän huoneen ja ensimmäisen toimivan (lähes koko ajan muttei kaikilla laitteilla) langattoman yhteyden.

Seuraava tavoite Varanasi. Sen ei pitäisi olla mahdoton rasti…

Julkaistu: 22.9.2014