Apu

Maailman malli – tutkijoilla kunnianhimoinen suunnitelma taltioida koko maapallosta tarkka 3D-kartta

Maailman malli – tutkijoilla kunnianhimoinen suunnitelma taltioida koko maapallosta tarkka 3D-kartta
Tutkijat toivovat että kolmiulotteinen taltiointi auttaisi meitä ymmärtämään paremmin maapallon historiaa.
Julkaistu: 14.11.2019

Maapallo. The Earth Archive -projektin tavoitteena on luoda maapallon maa-alueista tarkka 3d-kartta, ennen kuin ilmastonmuutos ehtii tehdä tuhojaan. Projektin vetäjät uskovat, että maapallon nykytilan taltioiminen antaa mahdollisuuden ymmärtää sen menneisyyttä ja arvokasta historiaa.

Taltiointitekniikkana toimisi lentokoneesta tehtävä laserkeilaus. Siinä maastosta kimpoavista lasersäteistä saadaan rakennettua tarkka kolmiulotteinen kartta. Kartasta voidaan digitaalisesti poistaa esimerkiksi kasvillisuutta, joka kätkee arvokkaita rakennelmia.

Lähde: Live Science.

Sähähdyksiä

1. Sähkökäyttöinen Volocopter 2X -lentotaksi teki testilennon Helsinki-Vantaan lentokentällä elokuussa. Saksalaisyhtiön kehittämä Volocopter 2X on kaksipaikkainen, ja se kulkee 18 roottorin voimin. Sähköllä lentämisen uskotaan lisääntyvän tulevaisuudessa huomattavasti.

2. Monissa kielissä sähkön nimi pohjautuu kreikan meripihkaa tarkoittavaan sanaan elektra. Meripihkan avulla löydettiin staattisen sähkön ilmiö. Suomen sanan sähkö esitti vuonna 1845 lääkäri ja kielimies Samuel Roos, joka puhui ”sähähtämällä säkenöimisestä”. Elias Lönnrotin ehdotus lieke ei ottanut tulta.

3. Sähköverkkoon liitetyn aurinkosähkötuotannon kapasiteetti kasvoi vuodessa 82 prosenttia. Energiaviraston mukaan suurin osa sähköverkon välittämästä pientuotannosta on aurinkosähköä. Pientuotannon osuus Suomen sähkön koko tuotantokapasiteetista on kuitenkin vain prosentin verran.

Kommentoi »