Apu

Maailman lehdet: Tässä on 19 valtiota, josta vesi on loppumassa

Maailman lehdet: Tässä on 19 valtiota, josta vesi on loppumassa
Veden puute on konfliktien lähde. Iranissa kärsivät myös eläimet ja niiden suojelijat.
Julkaistu: 27.1.2020

Sota vedestä

Ranska. Le Figaro Magazine (10.1.) käsittelee kansireportaasissaan ilmastokriisin vaikutusta maailman vesivarantoihin ja niistä syntyviä alueellisia sekä globaaleja ongelmia. Universaaliksi hyödykkeeksi miellettyä vettä on yhä useammilla alueilla yhä vähemmän. Muutos aiheuttaa elinkeinojen ja -ympäristön kuolemista, pakolaisvirtoja ja konflikteja.

Lehti listaa 19 valtiota, joissa vedestä on tai siitä voi tulla niin vakava pula, että se on jännitteiden lähde ja voi kehittyä vakavaksi uhaksi maan ulkoisille ja sisäisille suhteille. Näitä valtioita ovat esimerkiksi Algeria, Sudan, Egypti, Israel, Jordania ja Pakistan.

Rouva presidentti?

Yhdysvallat. Rolling Stonen (7.1.) kansikuvassa on lehdelle hieman epätavallisempi valinta: demokraattisenaattori Elisabeth Warren. Laajassa henkilökuvassa taustoitetaan nyt 70-vuotiaan juristin ja Harvardin ex-professorin persoonaa, tietä politiikkaan ja sitä, millaiset mahdollisuudet hänellä on selviytyä ehdokkaaksi ja Trumpin haastajaksi Iowan osavaltiosta alkavassa USA:n vaalirumbassa.

Toki musiikistakin puhutaan. Warren kasvoi kolmen isoveljen kanssa kuunnellen kantria ja rockia. Hänen kampanjamusiikkiaan on Dolly Parton ja suosikkinsa kantrilaulaja Patsy Cline (1932–63).

Ristitulessa

Britannia. Iranin sotilaallis-yhteiskunnallinen tilanne ajaa etenkin keskiluokkaa ja köyhiä yhä ahtaammalle, mutta myös eläimet ja niiden tutkijat kärsivät. BBC Wildlife Magazine (16.1.) kertoo "Iranin Serengetistä" eli Teheranista 120 kilometriä etelään sijaitsevasta Kavirin luonnonpuistoalueesta ja uhanalaisista eläimistä kriisin jaloissa.

Erittäin uhanalaisia aasiangepardeja on jäljellä enää 20–50 yksilöä. Niitä muun muassa kameraseurannalla tutkineet luonnonsuojelusäätiö Persian Wildlife Heritage Foundationin (PWHF) edustajat – seitsemän iranilaismiestä ja kaksi naista – vangittiin toissavuonna syytettynä ”sotilasvakoilusta USA:n hyväksi”.

Syytöksiä pidetään yleisesti tekaistuina ja teknisestikin järjettöminä: miten Suomessa riistakameroiksi kutsutuilla eläinkameroilla voisi vakoilla sotilastukikohtia? Tästä huolimatta kuusi tutkijaa tuomittiin viime marraskuussa 6–10 vuoden vankeusrangaistuksiin. Säätiön johtaja Kavous Seyed Emani kuoli vankilassa epäselvissä olosuhteissa.

Businessbul

The Business Traveller.

Britannia. Turkin-matkailu on Syyrian sodan, sisäisten levottomuuksien ja yhä itsevaltaisemman Erdoganin hallinnon vuoksi vähentynyt, mutta The Business Traveller esittelee joulu-tammikuun tuplanumerossaan näyttävästi Istanbulia. Jutussa painottuu kohderyhmän mukaisesti liike-elämän näkökulma: investoinnit, luksushotellit ja laajentunut ravintolatarjonta.

– Viisi vuotta sitten olimme maailman top 10 -kongressikaupunkilistalla, mutta ulkoiset tekijät ovat pudottaneet sijoitusta, muotoilee haastateltu Cemil Hakan Kilic.

1 kommentti