Apu

Maailman lehdet: Nigeria nousee – Intian kasvu tökkii – Korealainen yllättäjä ja Le Penin toinen tuleminen

Maailman lehdet: Nigeria nousee – Intian kasvu tökkii – Korealainen yllättäjä ja Le Penin toinen tuleminen
Korealaiselokuva keräsi Oscar-ehdokkuuksia. Nigeriasta povataan talousihmettä.
Julkaistu: 3.2.2020

Intian kasvu pykii

Intia. Lukuja on monenlaisia: Intiassa on kriisi, kun talouskasvu on vain viisi prosenttia. Lamasta ei puhuta, mutta kasvun merkittävästä hidastumisesta kyllä. India Today (27.1.) toteaa, että sekä kysyntä että tarjonta sakkaavat.
– Tehtaat eivät tuota eivätkä rakennuttajat investoi, koska ihmiset eivät osta, päätoimittaja Aroon Purie tiivistää.
Intia on suuri maa, jossa myös tulo- ja luokkaerot ovat suuret ja uskonnollis-yhteiskunnalliset jännitteet aivan pinnan alla. Lehden näkemyksen mukaan suotuisa talouskehitys ja kasvava vauraus ovat paras rauhan tae: ”Nousuvesi kantaa kaikki veneet.”

Nouseva Nigeria

Yhdysvallat. Newsweek International (24.1.) povaa, että Nigeria on seuraava uusi maailmantalouden tähti.
Väite voi tuntua oudolta: Nigeria on levottomuuksien, valtavien tuloerojen, korruption ja väestöräjähdyksen maa, mutta lehden mukaan sen potentiaali voi realisoitua nopeammin kuin arvataankaan.
Laajassa kansireportaasissa asiaa perustellaan luonnonrikkauksilla, koulutetulla ylä- ja keskiluokalla, start up -yrityksillä ja ulkomailta kotimaahansa investoivilla miljonääreillä. Myös pyrky eteenpäin on kova: ”Nigerialaiset yrittäjät saavat skandinaavit näyttämään velttoilijoilta.”

Korea yllätys

Yhdysvallat. Variety (21.1.) käsittelee helmikuun alun Oscar-gaalaa, ehdokkaiden menestysmahdollisuuksia ja sitä, mistä ne kertovat. Suurin yllättäjä on jo nyt eteläkorealaisen Bong Joo Ho’n Parasite.
Taloudellisesta epätasa-arvosta, yhteiskunnan hierarkkisuudesta ja luokka-asemien pysyvyydestä mustan satiirin keinoin kertova elokuva on ehdolla peräti viidessä kategoriassa, mukaan lukien paras ohjaus ja paras alkuperäiskirjoitus.
Vaikka Parasite sijoittuu Etelä-Koreaan ja kuvaa sen oloja, elokuvan  suosion arvioidaan perustuvan taiteellisten ansioiden ohella yleismaailmallisen, samalla kertaa ikivanhan ja ajankohtaisen ongelman käsittelyyn. Kuilu niiden, joilla on ja niiden, joilla ei ole, välillä kasvaa monissa maissa. Se on myös näkyvämpi kuin ehkä koskaan moderneina aikoina.
Yhdysvalloissa tapetilla aiheesta ovat palkkaerot, työssäkäyvien köyhyys, kodittomuus ja skandaalit, joissa rikkaat ja kuuluisat ovat yrittäneet hankkia jälkikasvulleen paikkoja huippuyliopistoissa asemansa ja rahojensa avulla.

Le Pen, yritys kaksi

Ranska. Emmanuel Macronin presidenttikausi on puolivälissä, mutta L’Express (23.1.) pohtii jo vuoden 2022 vaaleja. Lehti nostaa ykköshaastajaksi äärioikeistolaisen Marine Le Penin. Vuonna 2017 Le Pen pääsi toiselle kierrokselle, mutta hävisi Macronille saatuaan 33,9 prosenttia äänistä.
Kansalliseksi liittoumaksi (ent. rintama) nimensä vaihtanut puolue ja sen ehdokas ovat L’Expressin mukaan kokeneempia, ja Ranskan politiikan luonne suosii aina haastajaa. Muu oppositio on hajallaan, ja monet äänestävät eniten Macronia vastaan.
Kommentoi »