Apu

Maailman lehdet: Lontoolaiset rakastuivat kettuihinsa – Ranska suurvaltojen höynäytettävissä

Maailman lehdet: Lontoolaiset rakastuivat kettuihinsa – Ranska suurvaltojen höynäytettävissä
Miten maailman lehdet näyttävät todellisuuden juuri nyt? Lue!
Julkaistu: 19.2.2020

Lontoolaiset rakastuivat kettuihin

Britannia. Moni Englannissa asuva tai siellä pidempään vieraillut lienee törmännyt punaturkkisiin citykettuihin, jotka liikkuvat Lontoon pihoilla ja puu­tarhoissa rohkeasti kuin kotikissat. BBC Wildlife kertoo, että Vulpes vulpes lähti leviämään 1900-luvun alussa Britannian rautatieverkon mukana.

Kun kaupungistuminen eteni ja lähiöt kasvoivat, ketuille syntyi uusia elinpiirejä, joissa oli helppoa ruokaa tarjolla. Ovelana ja sopeutumiskykyisenä eläimenä kettu osasi käyttää tilannetta hyväkseen ja totutella pesimään ja liikkumaan uusissa ympäristöissä.

Vaikka maaseudulla kettuja pidetään yhä haittaeläimenä ja ketunmetsästys on Englannin ”kansallisurheilua”, lontoolaiset suhtautuvat kettuihin enimmäkseen rakkaudella ja ovat ylpeitä niistä osana kaupunkikuvaa. Ketuille annetaan nimiä, niitä ruokitaan eikä hätyytetä.

Netti vilisee urbaaneja kettutarinoita: ketut matkustavat metroissa, yksilö nimeltä Romeo muutti rakennustöiden aikaan pilvenpiirtäjän 72. kerrokseen ja näyttelijä Joanna Lumley laskee naapuriston ketut kellimään sohvalleen.

Punakettujen oveluutta ihaillaan.

Korona tuli ehkä lepakolta

Britannia. The Week (7.2.) käsittelee koronaviruksen syntyä, leviämistä ja sen ­vaikutusta Kiinan sisäiseen tilanteeseen.

On lähes varmaa, että virus lähti leviämään Wuhanin markkinoilta, joilla myydään eläviä villieläimiä ruoaksi ja lääkinnällisiin tarkoituksiin. Todennäköisin lähde on ­luolissa elävä lepakko, mutta viruksen arvellaan tarttuneen toisen villieläimen, kuten kanin tai linnun, kautta. 1950-luvulta asti tunnetun koronaviruksen pahin puoli on sen leviävyys. Se tarttuu yhtä helposti kuin SARS, mutta itää pidempään ja on muuntautumiskykyinen.

The Walrus -lehti maalasi Margaret Atwoodin vesiväreillä.

Orjattaresi-kirjailija Kanadasta

Kanada. Margaret Atwood on vuosikymmenet ollut ­maailmankirjallisuuden tähti, mutta 80-vuotiaana hän on globaalin massasuosion ­huipulla. Syy on dystopia­klassikko Orjattaresi (1985), josta tehty tv-sarja The Handmaid’s Tale ja kirjan jatko-osa Testamentit nostivat tekijän uusien yleisöjen tietoisuuteen.

Atwoodilla on aina ollut hieman ristiriitainen suhde kotimaahansa Kanadaan, mutta The Walrus esittelee kirjallisuusikonin laajan kollega-, ystävä- ja kustantajajoukon kautta. Monet ovat tunteneet Atwoodin uran alusta asti.

Ranskalaiset ovat suurvaltojen höynäytettävissä.

Ranska avuton suurvaltojen edessä

Ranska. Yritys uudistaa Ranskan työ- ja sisämarkkinoita on asia, johon lähes jokainen ­presidentti on vuorollaan kompastunut. Se oli myös yksi syy keltaliivien mielenosoituksiin ja Emmanuel Macronin epäsuosioon.

L’Express (5.2.) ottaa asiaan toisen näkökulman: suurempi ongelma on ranskalaisten ja koko Euroopan tietty naiivius ja avuttomuus suurvaltojen globaalien yritysjättien edessä. Suurvalloilla tarkoitetaan tässä Kiinaa ja Yhdysvaltoja, jonka taloudellis-kulttuurinen valta on hiertänyt Ranskassa vuosikymmeniä. Lehti perää ryhdistäytymistä protektionismiin saakka.

Kommentoi »