Maailman lehdet: Korona hallitsee – Delhissä mellakoitiin: poliitikot lietsoivat ja poliisi katsoi vierestä
Puheenaiheet
Maailman lehdet: Korona hallitsee – Delhissä mellakoitiin: poliitikot lietsoivat ja poliisi katsoi vierestä
Yhdysvalloissa ollaan huolestuneita terveydenhuollon haavoittuvuudesta. Kiinalaislehti ylistää kansalaisten sitkeyttä, rohkeutta ja hoitohenkilökunnan ponnistuksia sekä maan toimintaa kriisin keskellä.
Julkaistu 17.3.2020
Apu

Valmiuden puute

Yhdysvallat. Koronaviruksen leviäminen on osoittanut myös terveydenhuoltojärjestelmien haavoittuvaisuuden, kirjoittaa Modern Healthcare  -lehden Steven Ross Johnson (9.3.).

Seattlessa yhdeksän koronaan kuollutta iäkästä henkilöä oli saanut tartunnan samasta hoitokodista.

Noin 6 800 sairaanhoitajaa vastasi valtakunnalliseen kyselyyn, ja vain 19 prosenttia heistä ilmoitti työnantajan olevan varautunut tilanteeseen, jossa työntekijät altistuvat virukselle.

Akuutti valmius potilaiden eristämiseen löytyi vastausten mukaan 29 prosentilla työnantajista.

Kotipesä ja korona

Kiina. Myös China Pictorialin helmikuun englanninkielinen painos käsittelee koronaa, mutta sävy on selvästi maan hallinnon hyväksymä.

Reportaaseissa korostetaan kiinalaisten sitkeyttä, rohkeutta, hoitohenkilökunnan ponnistuksia ja ylipäätään maan ja sen kansalaisten toimintaa kriisin keskellä.

– Pahoittelemme viivästystä tiedotuksessa epidemian alussa. Toivomme, että luettuanne tämän 64-sivuisen erikoisnumeron teillä on kaikki tarpeelliset tiedot ja ymmärys siitä, kuinka tehokkaasti Kiinassa toimitaan tilanteen rauhoittamiseksi ja viruksen leviämisen estämiseksi. Teemme kansainvälistä yhteistyötä, jotta tämä globaalisti ihmisiä koskettava tragedia ja vitsaus saadaan asioihin, lehti kirjoittaa.

Numerossa esitellään myös ”pop-up”-sairaala, pohditaan koronaepidemian vaikutusta Kiinan talouteen ja maailmankauppaan sekä sitä, millainen testi virus on yhteiskunnalle – edelleen hallinnolle sopivissa rajoissa.

Delhin raunioilla

Intia. Kuka on vastuussa Delhin pahimmista mellakoista sitten vuoden 1984? Pitkälti vastakkainasettelua muslimi- ja muun väestön välille lietsoneet poliitikot sekä väkivaltaa ja hävitystä sivusta katsoneet poliisit.

India Today (15.3.) on haastatellut laajaan kuvareportaasiin ihmisiä, jotka ovat menettäneet läheisiään ja joiden kodit ja koko omaisuus on poltettu tai varastettu. Monet ovat traumatisoituneet pahoin.

Mellakoissa kertyi kymmeniä kuolonuhreja ja satoja loukkaantuneita, joista osalla oli ampumavammoja.

Boomerin puhe

Yhdysvallat. ”Ok, boomer” on noussut lauseeksi, jolla nuorempien sukupolvien katsotaan viittaavan vanhempien, yleensä suurten ikäluokkien, vanhanaikaisuuteen ja nykyelämän ymmärtämättömyyteen.

Newsweek International (13.3.) ottaa toisen kannan: ne, joilta puuttuu ymmärrystä, ovat milleniaalit eli 1980–2000-luvuilla syntyneet.

Artikkeli perustelee väitettään sillä, että ihmisoikeudet, turvallisuus, elinikä, vauraus ja muut vastaavat tekijät ovat korkeimmillaan historiassa  ja että monet yhteiskunnalliset uudistukset ovat boomereiden aikaansaamia.

Kommentoi »