Apu

Maailman lehdet: Kapina kytee Kashmirissa – ja Yhdysvaltojen oikeusministeriössä

Maailman lehdet: Kapina kytee Kashmirissa – ja Yhdysvaltojen oikeusministeriössä
Intian hallitus yrittää rauhoittaa autonomiaansa menettänyttä raja-aluetta. Uusi tulokas haastaa Teslan. Yli 2 000 Yhdysvaltojen oikeusministeriön ex-työntekijää allekirjoitti avoimen kirjeen, jossa vaaditaan oikeusministerin eroa.
Julkaistu: 3.3.2020

Kenen maa?

Intia. Jammu ja Kashmir -osavaltion jännitteitä yritetään rauhoittaa ”pikaisesti voimaan tulevalla” maalailla ja työllisyyslupauksilla. Intian koillisten alueiden kehittämisen valtioministeri Jitendra Singh sanoo Millennium Postissa (23.2.) uuden investointiohjelman tuovan 50 000 työpaikkaa alueelle, jonka nuorisotyöttömyys on Intian pahimpia.

Intia jakoi viime vuoden elokuussa osavaltion kahteen uuteen yksikköön ja kavensi autonomiaa Pakistanin vaikutuksen pelossa. Perustuslaista poistui kashmirilaisten yksinoikeus maanomistukseen alueella ja osavaltion lippu.

Pariisittaren valta

Ranska. Vanity Fair -lehden Ranskan painos esittelee helmikuun numerossa kansihenkilönä Pariisin pormestarin Anne Hidalgon. Vuodesta 2014 pääkaupunkia johtanut espanjalaistaustainen Hidalgo on historian ensimmäinen nainen virassa.

Hidalgon, 60, sosialistipuolueella ei mene hyvin, mutta Suur-Pariisin alueella hän on tärkeä vaikuttaja – ja monissa asioissa kääntynyt presidentti Emmanuel Macronia vastaan. Tämän katsotaan antavan mausteensa niin päivänpolitiikkaan kuin seuraaviin presidentinvaaleihin (2022).

Kenen oikeus?

Yhdysvallat. Presidentti Donald Trumpin ja oikeusministeri William Barrin toimet Trumpin ex-neuvonantajan Roger Stonen oikeudenkäynnissä aiheuttavat tyrmistystä ja raivoa USA:n lainoppineiden joukossa – poliittiseen kantaan katsomatta. The Week (28.2.) pohtii tilannetta, joka johti harvinaiseen mielenilmaukseen eli yli 2 000 oikeusministeriön ex-työntekijän allekirjoittamaan avoimeen kirjeeseen. Siinä vaaditaan Barrin eroa, koska tämän katsotaan peruneen Stonen 7–9 vuoden vankeusrangaistuksen Trumpin twiittailun ja muun painostuksen vuoksi. Barrin päätöksen jälkeen neljä syyttäjää vetäytyi jutusta.

Roger Stone, 67, on ollut presidentin lähiliittolainen vuosikymmenet. Hän oli keskeinen henkilö erikoissyyttäjä Robert Muellerin Venäjä-tutkinnassa. Stonea syytetään nyt muun muassa valheellisen lausunnon antamisesta ja todistajan uhkaamisesta.

– Hallinto, joka käyttää lainopillista voimaansa rangaistakseen vihamiehiään ja palkitakseen liittolaisiaan, ei edusta oikeutta eikä demokratiaa vaan autokratiaa, kirjeessä sanotaan.

Teslan haastaja

Yhdysvallat. ”Katso sivupeiliisi, Tesla”, kehottaa talouslehti Forbes. Se esittelee vahvassa kasvussa olevan sähköautomarkkinan uuden tulokkaan: Elon Muskin imperiumin haastajan Rivian Automotiven ja sen perustajan Robert Joseph Scaringen, 37.

Rivianilla on sopimukset Amazonin, Fordin ja Saudi-Arabian valtion kanssa. Lehden mukaan tulokas on etulyöntiasemassa, koska Tesla on raivannut sille tietä. Aikaa on silti tarvittu: yhtiö perustettiin Michiganin Plymouthissa vuonna 2009, ja vasta nyt ollaan siirtymässä ajoneuvojen tuotantoon.

Kommentoi »