Apu

Maailman ensimmäinen tiedekansallispuisto Suomeen – Taustalla WWF, Greenpeace, Suomen luonnonsuojeluliitto ja Helsingin yliopisto

Maailman ensimmäinen tiedekansallispuisto Suomeen – Taustalla WWF, Greenpeace, Suomen luonnonsuojeluliitto ja Helsingin yliopisto
Hämeenlinnan Evolta löytyy laaja ja arvokas vanhojen metsien kokonaisuus. Sinne on suunnitteilla maailman ensimmäinen tiedekansallispuisto. Tutkijoiden, luonnonsuojelujärjestöjen ja retkeilijöiden allekirjoittama esitys on edennyt ympäristöministeriöön.

Tiedekansallispuiston ideana on suojella alueen herkkää luontoa ja tukea siellä tehtävää tutkimusta. Puiston odotetaan luovan tuhat uutta työpaikkaa. Kävijöitä sinne on tarkoitus houkutella uusilla ideoilla, kuten luontobussilla ja tiedepolulla.

– Tiedekansallispuisto on kansaa yhdistävä asia, sillä sen avulla luotettavasti tehdyt tieteelliset havainnot tulevat lähemmäksi yleisöä, toteaa Evon tiedekansallispuisto -hankkeen työryhmän jäsen Pepe Forsberg tiedotteessa.

Tiedekansallispuistoaloitteen taustalla on muun muassa 50 tutkijaa, Helsingin yliopisto, Suomen WWF, Suomen luonnonsuojeluliitto sekä Greenpeace Norden.

Evolla sijaitsee jo nyt suosittu retkeilyalue, jonka reitit kulkevat harju- ja järvimaisemissa. Alueen kumpuilevat muodot ovat jääkauden aikaansaannoksia. Evon tunnuseläin on ilves, jonka jälkiä saattaa löytää lumesta talvisin.

Evon vanhoja metsiä halutaan suojella tiedekansallispuistolla.

”Miten jääkausi sai alkunsa?”

"Yleensä jääkaudella tarkoitetaan edellistä, noin 115 000–10 000 vuotta sitten ollutta kylmää jaksoa, jolloin Suomikin peittyi jäämassojen alle. Jääkauden katsotaan johtuneen Maapallon kiertoradan ja Auringosta tulevan säteilymäärän muutoksista, jotka viilensivät etenkin pohjoisen pallonpuoliskon ilmastoa. Jäätiköt pääsivät kehittymään, kun talvella satanut lumi ei ehtinyt kesän aikana kokonaan sulaa pois."

Apu juniorin tiedekysymys 

Kysyjä: Jasmo, 11

Vastaaja: luonnonmaantieteen professori Jan Hjort

Julkaistu: 15.6.2020
Kommentoi »