Apu

Uusi kokeilu työllisti yli tuhat maahanmuuttajaa – Rahoitus sijoittajilta – Näin toimii vaikuttavuusinvestointi

Uusi kokeilu työllisti yli tuhat maahanmuuttajaa – Rahoitus sijoittajilta – Näin toimii vaikuttavuusinvestointi
Uutta kokeilussa oli se, että maahanmuuttajien kotoutumiskoulutusta ja siihen liittyvää urasuunnittelua ei rahoitettu valtion budjetista vaan sijoittajilta kerätyillä rahoilla.
Julkaistu: 28.10.2020

Vuonna 2015 Suomeen saapui ennätysmäärä turvapaikanhakijoita niin sanotun pakolaiskriisin vuoksi. Silloin myös Suomen kotouttamispalveluissa mietittiin, miten tilanne hoidetaan.

Vuonna 2016 aloitettiin maahanmuuttajien nopean työllistymisen kokeilu. Sillä työ- ja elinkeinoministeriö (TEM) halusi luoda tavanomaisen kotoutumisputken rinnalle maahanmuuttajille nopean tavan työllistyä. Samalla haluttiin auttaa rekrytointivaikeuksien kanssa painiskelevia yrityksiä.

Kokeilun kautta on työllistynyt 1 034 ihmistä syyskuun 2020 loppuun mennessä. Yhteensä kokeiluun osallistui 2 217 maahanmuuttajaa pääkaupunkiseudulla, Varsinais-Suomessa, Tampereen ja Oulun seuduilla sekä Joensuussa.

Uutta kokeilussa oli se, että maahanmuuttajien kotoutumiskoulutusta ja siihen liittyvää urasuunnittelua ei rahoitettu valtion budjetista vaan sijoittajilta kerätyillä rahoilla. Eri sijoittajat panivat kokeiluun eurojaan yhteensä yli 14 miljoonaa.

Tyypillisesti maahanmuuttaja käy ensin kotoutumiskoulutuksen, jonka jälkeen hän menee usein ammatilliseen valmistavaan koulutukseen. Sen jälkeen hän siirtyy usein ammatilliseen koulutukseen.

Keskimäärin maahanmuuttaja työllistyy viiden–seitsemän vuoden aikana, sanoo maahanmuuttojohtaja Sonja Hämäläinen TEMistä. Hän puhui medialle 21. lokakuuta järjestetyssä infotilaisuudessa.

Nopean työllistymisen kokeilu nojaa SIB-malliin. SIB tulee sanoista social impact bond, ja se on vaikuttavuusinvestoinnin muoto. Julkinen sektori päättää, mitä tavoitellaan, mutta hankkeen taakse haetaan sijoittajia. Vain tulosten saavuttamisesta maksetaan. Taloudellinen riski on – ainakin pääosin – sijoittajien.

Hämäläisen mukaan näyttää siltä, että valtiolle kertyy kokeilusta säästöjä arviolta 10–15 miljoonaa euroa. Säästöistä on määrä maksaa sijoittajille pääomaa takaisin sekä korkoa.

Kommentoi »