Luonnon ja ihmisten hyvinvointi kulkevat käsi kädessä – testamentin avulla voit varmistaa elämän jatkumisen

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: WWF Suomi
Luonnon ja ihmisten hyvinvointi kulkevat käsi kädessä – testamentin avulla voit varmistaa elämän jatkumisen
Luonnon monimuotoisuuden varmistaminen on entistä tärkeämpää – vaikuttaahan se myös ihmisten elämään terveyden ja taloudenkin näkökulmasta. Keinot tilanteen parantamiseksi on olemassa, ja oman panoksesi arvokkaaseen työhön voit antaa WWF:lle osoitetun testamentin muodossa.
Julkaistu: 26.4.2021
Kestävästä kehityksestä ja ilmastonmuutoksesta on viime vuosina puhuttu entistä enemmän. Viimeistään korona-aika on nostanut luonnon hyvinvoinnin kaikkien tietoisuuteen – kytkeytyyhän maailmanlaajuinen pandemia vahvasti eläimiin sekä niiden elinalueiden pirstoutumiseen ja pienentymiseen.
− Tämä on yksi osoitus siitä, että luonnolla ja terveydelläkin on vahva kytkös. Jopa 70 prosenttia infektiosairauksista on eläimistä lähtöisin ja liittyy muun muassa maankäytön muutoksiin. Olisi hyvä muistaa, että mitä monimuotoisempana luonto säilyy, sitä paremmin me ihmisetkin voimme, kertoo WWF Suomen pääsihteeri Liisa Rohweder.
Ihminen ja luonto ovat erottamaton pari eli kummankin vointi heijastuu suoraan toiseen. Halusimme tai emme, olemme riippuvaisia luonnosta: ekosysteemistä, vedestä, ruoasta ja lääkeaineista.
− Toisin kuin moni ajattelee, myös taloutemme on riippuvainen luonnosta. Maailman talousfoorumissa esille nostetut viisi suurinta uhkaakin eli ilmastonmuutos, äärimmäiset sääilmiöt, luonnon katastrofit, luonnon monimuotoisuuden romahtaminen ja ihmisen aiheuttamat ympäristöonnettomuudet, linkittyvät ympäristöön.
Luontoa tuhotaan nyt nopeammin kuin koskaan ihmisen historiassa, ja tänä vuonna 60 vuotta täyttänyt WWF tekeekin päivittäin töitä luonnon monimuotoisuuden säilyttämiseksi sekä eläinten sukupuuttoaallon ja ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi.
− Olemme riippuvaisia monimuotoisesta luonnosta − onhan sillä vahva kytkös paitsi terveyteemme myös talouteen, WWF:n pääsihteeri Liisa Rohweder muistuttaa. (Kuva: Aki-Pekka Sinikoski / WWF)

Testamentteja tekevät yhä nuoremmat

Järjestön toimintaa voi tukea kummitoiminnan lisäksi myös testamentin avulla. Testamentteihin liittyvien kyselyiden määrä onkin viime vuosina kasvanut. Aiemmin asia on mietityttänyt varttuneempia, kun nykyisin testamentin tekevät jo 30−40-vuotiaat. Järjestön ei tarvitse olla ainoa edunsaaja, vaan halutessaan voi tehdä osatestamentin. Lisäksi tahtoaan voi koska tahansa muuttaa, jos tuleekin toisiin aatoksiin.
− Kannattaa muistaa sekin, ettei mikään lahjoitus ole liian pieni. Kaikki apu on tarpeen, on kyse sitten helminauhasta, osakkeista, kiinteistöistä tai säästöistä. On hyvä tietää, että järjestölle testamenttaaminen on verovapaata ja tällä tavalla voi varmistaa tuen itselleen tärkeälle kohteelle.
WWF:n sivuilta löytyy helppo yhteydenottolomake ja tarjolla on myös maksutonta lakiapua, jos haluaa keskustella testamenttiin liittyvistä yksityiskohdista luottamuksellisesti.
Luonnonsuojelu on pitkäjänteistä työtä, jota WWF:llä ohjaavat parhaat asiantuntijat sekä Suomessa että maailmalla. Saatujen varojen käyttö on läpinäkyvää ja lahjoittajien tahdon mukaista. (Kuva: Jukka Peura / Flickr)

Varat ohjataan akuuteimmille projekteille

Järjestön toiminta on laajaa sekä maan rajojen sisällä että globaalisti. Itselle mieluisa auttamiskohde löytyy varmasti, on sitten kiinnostunut Itämeren, perinneympäristön, ahmojen, lumileopardien tai Amazonin sademetsän hyvinvoinnista.
− Osa haluaa korvamerkitä varat sellaiselle työmme kohteelle, joka on omaa sydäntä lähellä. Saamme kuitenkin myös niin sanottuja yleistestamentteja, jolloin asiantuntijamme ohjaavat ne realisoitumishetkellä akuuteimmille projekteille. Tämä on hyvä, sillä tilanteet elävät ja testamentin realisoituessa suurin avuntarve saattaakin olla jossain muussa suojelutyössä kuin sitä laadittaessa. Myös esimerkiksi uhanalaisille eläimille osoitettu testamentti antaa sopivasti liikkumavaraa.
Yli puolet WWF Suomen toiminnan rahoituksesta tulee yksityisiltä ihmisiltä muun muassa testamenttilahjoituksina. Näillä varoilla on mahdollistettu moni tärkeä uhanalaisten villieläinten ja niiden elinympäristöjen suojeluhanke. (Kuva: naturepl.com / Denis-Huot / WWF)

Pitkäjänteinen työ auttaa

Kenttätyön tehosta on useita positiivisia merkkejä. Esimerkiksi merikotka oli vuosikymmeniä uhanalainen laji, mutta pääsi listalta pois pari vuotta sitten. Myös saimaannorpan tilanne on kohentunut, lisäksi naalinkin tilanne Suomessa näyttää valoisammalta. Kansainvälisesti WWF on onnistunut esimerkiksi tiikerien ja sarvikuonojen suojelutyössä.
− Olen tehnyt vuodesta 1992 asti kestävään kehitykseen liittyvää työtä. Siinä missä toimintaa pidettiin alkuaikoina ”viherpiiperryksenä”, on asian ympärillä vallitseva asenneilmapiiri nykyisin erittäin positiivinen, Rohweder kiittelee.
Onko ketään kotona? WWF:n pääsihteeri Liisa Rohweder osallistui maaliskuussa saimaannorppien pesälaskentoihin eteläisellä Saimaalla ja löysi ilokseen yhdestä synnytyspesästä kuutinvillaa. (Kuva: Ismo Marttinen / WWF)
Hänen mukaansa tilanne on muutenkin otollinen, sillä tarvittavat toimenpiteet ovat jo tiedossa ja muutoksen tuulet puhaltavat. Resursseja ja euroja kuitenkin tarvitaan toimenpiteiden toteuttamiseen.
− Työtä on niin paljon, että rahalle löytyy aina käyttöä. Olemmekin kiitollisia jokaisesta lahjoituksesta. Onhan se merkki siitä, että antaja kokee meidän tekevän arvokasta työtä. Haluamme olla tämän luottamuksen arvoisia − meillä onkin hyvin tarkat toimintaperiaatteet sekä Suomessa että globaalisti, Rohweder kertoo.

Haluako tehdä testamentin luonnon hyväksi?

WWF:n suojelutyölle osoittamallasi Luontotestamentilla varmistat, että luonnon puolesta tehdään paljon hyvää vielä silloinkin kun sinua ei enää ole. Lue lisää aiheesta täältä.
Kommentoi »