A-luokan seminaari
Puheenaiheet
A-luokan seminaari
YHDEN MIEHEN KOMITEA. Seminaarin kutsulistaa laadittaessa otettiin huomioon ikiaikainen totuus, että Saariselälle on kolmenlaisia matkoja.
29.3.2012
 |
Apu

Hallituksen viime torstaina sopimat budjettiraamit ovat harvinaisen tasapainoiset.

Kaikkien verot kiristyvät hieman – sekä tuloveroa maksavien että pelkästään arvonlisäveroa maksavien – mutta eivät kenenkään kohtuuttomasti.

Hallinnonalojen menoja leikataan hieman, mutta ei yhdenkään kohtuuttomasti. Etuuksia leikataan, mutta niitäkin vain siten, että jätetään indeksikorotukset tekemättä.

Vasemmisto joutui nielemään vaalilupauksensa ja kynnyskysymyksensä, kun arvonlisävero nousee. Prosenttiyksikön nousu ei käytännön hinnoissa kuitenkaan juuri tunnu.

Kokoomus joutui nielemään vaalilupauksensa, kun myös tuloverotus kiristyy. Se tehdään kuitenkin tavalla, jolla siitä on vähiten riesaa. Niin sanottuja taulukkotarkistuksia ei tehdä pariin vuoteen. Verotuksen oikeudenmukaisuus kasvaa, kun suurituloisimmat menettävät eniten.

Oppositio sai paketista riittävästi, mitä haukkua. Otollisia kohteita ovat muun muassa alv:n eli "tasaveron" korotus ja kuntien valtionapujen leikkaus.

Hallitus sai paketista riittävästi, millä ylpeillä. Se osoitti kykynsä vaikeisiinkin talousratkaisuihin ylileveästä pohjastaan huolimatta. Kun se tästä karikosta selviytyi, se purjehtii satamaan, vuoden 2015 vaaleihin asti.

Raamiriihi oli erityisen suuri voitto kahdelle nuorelle ministerille, pääministeri Jyrki Kataiselle ja valtiovarainministeri Jutta Urpilaiselle.

Villiä kansaa

Ylitornion Väystäjän kylästä sanottiin ennen, että maa on siellä hedelmällinen, mutta siellä asuu villi kansa.

Uuden-Seelannin liikenneministeri Gerry Brownlee sanoi Suomesta, että siellä asuu kouluttamaton, työtön ja nälkäinen kansa, joka ajankulukseen murhaa toisiaan. Maassa, jonka naiset saivat paitsi äänioikeuden myös vaalikelpoisuuden jo ennen Uutta-Seelantia, ensimmäisinä maailmassa, ei ministerin mukaan naisia kunnioiteta.

Suomalaisten ei kannata närkästyä. Onhan lohdullista, että muuallakin voi kivuta ministeriksi asti tietämättä mistään yhtään mitään.

Kolmea sorttia

Kyllä täällä naisia sorretaan: miespääministeri ei kutsunut naisvaltiovarainministeriä Saariselälle talous-, poro-, koiravaljakko- ja moottorikelkkasafarille.

Seminaarin kutsulistaa laadittaessa otettiin huomioon ikiaikainen totuus, että Saariselälle on kolmenlaisia matkoja: A-luokan matkoja poikien kanssa, B-luokan matkoja rouvan kanssa ja C-luokan matkoja oman rouvan kanssa.

Kokous päättää

Keskusta järjestää kuin järjestääkin jäsenäänestyksen puheenjohtajastaan.

Näillä näkymin ehdolla ovat ainakin Mari Kiviniemi, Paavo Väyrynen ja Mauri Pekkarinen. Ilmeisesti myös ainakin varapuheenjohtaja Tuomo Puumalainen ilmoittautuu vielä kisaan, koska hän jääväsi itsensä "varmuuden vuoksi" puoluehallituksessa, kun jäsenäänestyksestä päätettiin.

Äänestys on neuvoa-antava. Äänet jakautunevat neljän ehdokkaan kesken niin, ettei kukaan saa ratkaisevasti muita enemmän, enemmistöstä puhumattakaan. Puoluekokous voi silloin päättää vapaasti, kenet valitsee.

Turvallisin veikkaus on, että Kiviniemen se valitsee, kaikesta huolimatta.

Vielä torstaina Jyrki Katainen ja Jutta Urpilainen kiittelivät toisiaan hyvästä yhteistyöstä kehysriihessä. Enää lauantaina Urpilainen ei kelvannut isojen poikien Saariselän talousseminaariin. Kuva: Sari Gustafsson/Lehtikuva

HEITTOLAUKAUKSIA

1) Charlene Monacosta voitti vaadinsarjan Enontekiön Hetassa ajalla 28.00.

2) Absoluuttinen fakta on, että poliittinen totuus on yleensä suhteellinen.

3) Emävale, tilasto, absoluuttinen fakta.

4) Ministeriautossa on levyjarrut, automaattivaihteisto ja poliittinen ohjaus.

5) Törmäys olisi vältetty, jos olisi myös kuolleen kulman tutka ja mukautuva vakionopeudensäädin.

6) Jyrki Katainen järjesti pojille Saariselällä perinteisen törkeän paikan leirin.

Kommentoi »