Mondo

Löydä Madridin uusi trendialue

Löydä Madridin uusi trendialue
Conde Duquen kortteleissa riittää kulttuuria, baareja ja väkevää tunnelmaa.
Julkaistu: 2.5.2019

Vielä joitakin vuosia sitten Conde Duque oli madridilaisille melko tuntematon, työväen­luokkainen asuin­alue. Vaikka se sijaitsee kaupungin ydinkeskustassa, sitä pidettiin vähän nuhjuisena verrattuna viereiseen, hyvin trendikkääseen Malasañaan. Sitten Conde Duquen 1700-­­­luvulla rakennetuista kuninkaallisen henkivartioston ”parakeista” remontoitiin suuri kulttuuri­keskus, ja seudun henki muuttui. Tässä vinkit sen elämyksiin.

Yksi Conde Duquen kulttuurikohteista on kuvituksille ja grafiikalle omistettu ABC-museo.

1. Kulttuuritärppejä

Aloita kierros ­kaupunginosassa tutkimalla Centro ­Cultural de Conde Duquen tarjonta condeduquemadrid.es. Massiivisessa keskuksessa on nykytaiteen museo, näyttelyhalleja ja teatteri, joissa näkee kiinnostavia espanjalaisten ja kansainvälisten taiteilijoiden teoksia ja esityksiä.

Tänä keväänä keskuksessa on muun muassa suuri Expo2DeMayo-taidenäyttely. Dos de Mayo -festivaali on Madridissa aina iso tapahtuma, ja se näkyy Conde Duquessakin. Kesäisin keskuksen isoilla sisäpihoilla pidetään konsertteja ja muita tapahtumia sekä elokuvaesityksiä.

Aivan vieressä on toinen kulttuurikohde: Madridin ­baarien suosituimpia olutmerkkejä on Mahou, ja merkin entisen panimon tiloissa toimii nyt Museo ABC museo.abc.es. Sillä on valtava graafisten kuvituksien ja taiteen kokoelma, ja lisäksi ABC järjestää esimerkiksi sarjakuva­näyttelyitä. Juuri nyt esillä on näyttely muotiaiheisista kuvituksista. Lähikortteleista löytyy vielä pari taidegalleriaakin.

2. Kivat kahvilat

Istuskeluun ja kahvitteluun kaupunginosassa on useita paikkoja. Mukavimmat ovat Plaza de las Comendadorasilla. Café Moderno on aikoinaan ollut upea art deco -henkinen kahvila, ja uudistustenkin jälkeen sen tyylistä on osa tallella. Keväästä syksyyn sen terassi on iltaisin ihana ja hyvin suosittu.

Läheinen Federal Café on pelkistetyn moderni, ja sen kahveja ja aamiaisia kehutaan. Kesäisin sen avointen ikkunoiden laudat tyynyineen houkuttelevat istujia melkein jonoksi asti.

Federal-kahvila on suosittu istuskelupaikka niin kahvien kuin vaikka brunssin parissa.

3. Herkkuostokset

Madridilaiset käyvät Conde Duquessa myös ruokaostoksilla, etenkin kahdessa queseriassa, juustokaupassa. Cultivo on huolella hoidettu puoti, jossa voi maistella juustoja eri puolilta maata ennen ostopäätöstä.

La Carbonera -kaupassa juustojen maistelun kaveriksi voi ostaa lasin viiniäkin. Alueella on myös Eclair Madrid -puoti, jonka makeita, ranskalaistyyppisiä leivonnaisia tullaan hakemaan kauempaakin.

Calle del Conde Duquelta löytyy tasokas juustopuoti Cultivo. Violeta ja Guillermo tarjoavat siellä maistiaisia ja kertovat maan eri puolilta tulevista juustoista.

4. Ihana säilykeravintola

Conde Duquessa ei ole Madridin ravintolatarjonnan huippuja, mutta hyvää ruokaa kyllä löytyy. Pikkunälkään saa kivoja annoksia useista baareista, esimerkiksi rennosta La Cajita de Norista, jolla on myös terassi ja vieressään muroille omistettu kahvila. Vähän isompaan ateriointiin sopii elämys, jollaista moni ei ole vielä kokenut: säilykeravintola.

Espanjasta löytyy ravintoloita, joiden annoksissa ovat arvossaan säilykeainekset. Pikkuinen baari-ravintola Muy – Placer En Conserva on omistettu niille. Sen hyllyillä on hauskan näköisiä purkkeja: kalaa, lihaa ja kasviksia. Niitä voi ostaa myös mukaan. ”Käytämme ruuissa vain huolella valikoituja aineksia, joita hankimme eri puolilta Espanjaa”, kertoo baarin pitäjä Marta Romo. Kokki Olgan kanssa he loihtivat säilykkeistä ja puolisäilykkeistä maukkaita annoksia, kuten sardiineja tomaatti-tartarilla tai pinkkiä tonnikalaa munakoisolla. ”Alkuun meni aikansa, että ihmiset löysivät ravintolamme”, Romo kertoo. ”Mutta nyt meillä on kanta-asiakkaita lähiseudulta, ja Conde Duquen alue vetää yhä enemmän uteliaita kävijöitä.”

Pitkää illallista etsivä voi varata pöydän tasokkaasta perulaisesta ravintolasta, Tiradito & Pisco Barista. Se tarjoaa muun muassa cevichejä ja muita kalaruokia.

Muy-säilykeravintolan herkkuannoksia on pikku sardiinit tomaatti­tartarilla.

5. Maanläheiset baarit

Conde Duquen baarien tähti oli kauan vuonna 1927 perustettu El Maño, todellinen kansanpaikka, mutta se suljettiin jokin aika sitten. Sen paluuta ei tarvitse odotella janoisena: alueen kaduilla riittää lukuisia perinteisiä, taatusti aidonoloisia vermutti- ja ginibaareja. Suositeltavia ovat esimerkiksi De Vinos ja vanhaa asuaan säilyttänyt La Palmera.

Iltaisin kävijän paras strategia on kuljeskella Conde Duquen graffitien koristamilla kaduilla ja pysähtyä mihin tahansa pikku baariin, joka tuntuu kutsuvalta. Muita matkailijoita tuskin osuu paikalle juttukavereiksi: näissä kortteleissa pyörivät kaikenikäiset madridilaiset.

Kommentoi »