Apu

Lou Salomé – KOM-teatteri nostaa unohdetun supertähden esiin upeassa väri-iloittelussa

Lou Salomé – KOM-teatteri nostaa unohdetun supertähden esiin upeassa väri-iloittelussa
KOM-teatterin Lou Salomé kertoo mitä riemastuttavimmin 1900-luvun vaihteen tärkeän ja aikalaisiaan hämmentäneen ajattelijan tarinan.
Julkaistu: 29.9.2021

Jos Lou Andreas-Salomé perustaisi kultin, liittyisin siihen heti. Niin riemastuttava ja mukaansatempaava KOM-teatterin antama kuva hänestä on. Onneksi näytelmäkirjailija Aina Bergroth on tarttunut tähän aiheeseen, sillä Salomé (1861–1937) ansaitsee tulla yleiseen tietoisuuteen. On häpeällistä, että tämä supernainen on jäänyt historian hämärään samalla kun häntä ihannoineet aikalaisajattelijat, kuten Friedrich Nietzsche, Sigmund Freud ja Rainer Maria Rilke, on nostettu jalustalle.

Vilma Melasniemi, Miiko Toiviainen ja Juho Milonoff.

Mikä tyyppi! Tiedonjanoinen Salomé opiskelee yliopistossa ja lähtee hetken päähänpistosta ulkomaille aikana, jolloin valtaosa naisista joutui pysyttelemään kotipiirissään. Hän on intellektuelli, kirjailija, lopulta myös psykoanalyytikko, joka auttaa Freudia muovaamaan uutta tieteenalaa. Hän ei halua olla vaimo eikä äiti aikana, jolloin se on naisen osa. Suuri ajattelija toisensa jälkeen hämmentyy, kun Salomé ei suostu ahtautumaan hänelle tarjottuun muottiin.

Utelias ja älykäs Salomé hämmentää suuria ajattelijoita yksi toisensa perään.

Salomélla on omalaatuinen kolmoissuhde Nietzschen ja kirjailija Paul Réen kanssa. Hän on femme fatale joka kieltäytyy pitkään yhdynnöistä, koska lapset ja sukupuolitaudit haittaisivat kirjoittamista, mutta heikot miehet huorittelevat häntä silti, kun eivät parempaakaan keksi. Näytelmän huikeimpiin kuuluvassa kohtauksessa Salomé suorastaan murentaa häntä solvaavat tohtorit, jotka luulevat voivansa vaikuttaa tähän vahvaan naiseen mielipiteillään. Hänen positiivisuutensa ja valoisuutensa eivät katoa vastoinkäymisistä huolimatta.

Eva Louhivuori ja Vilma Melasniemi.

Vilma Melasniemi esittää Salomén elämän teinitytöstä vanhukseksi täysin uskottavasti sen kummemmin edes vaatteita juuri vaihtamatta. Hänessä on lapsen kirkasotsaisuutta ja aikuisen naisen ymmärrystä, juuri oikeaa intoa ja elämänjanoa. Tietoa janonneen Salomén uteliaisuus nousee Melasniemen esityksessä ajattelijan elämää määrittäväksi tekijäksi.

Riikka Oksasen ohjaamassa näytelmässä naurattaa kontrasti vaatimattoman Salomén ja itseään korostavien miesten välillä. Lukuisia rooleja esittävät Juho Milonoff, Niko Saarela ja Miiko Toiviainen vetävät monet hahmoista niin sanotusti tappiin, mutta huumoriarvo sopii näytelmään erinomaisesti. Valinta korostaa sukupuolen roolia siinä, kuka aikakauden ajattelijoista jäi historiankirjoihin ja kuka sivuutettiin.

Ella Mettänen tekee lukuisista sivurooleista herkullisia hahmoja, jotka paitsi tuovat huumoriarvoa, myös vievät juonta eteenpäin.

Miiko Toiviainen ja Vilma Melasniemi.

Erityismaininnat ansaitsevat myös fantasiaa uhkuva ihana lavastus (Janne Vasama), joka hurmaa väreillään ja yksityiskohdillaan, sekä upea äänimaailma. Musiikista ja äänisuunnittelusta vastaavat Eva Louhivuori ja Ilkka Tolonen. Kaunisääninen Louhivuori muistetaan Eva & Manu -duosta, ja hän sopii näytelmään kuin nenä päähän musiikkinsa lisäksi myös vaatetukseltaan. Pukusuunnittelusta vastaava Tiina Kaukanen onnistuu muutenkin hienosti luomaan merkityksiä myös väreillä.

Näytelmä tarjoaa värikästä silmänruokaa, huumoria, ajattelun aihetta, kauneutta, iloa ja innon selvittää Lou Andreas-Salomésta vielä lisää. Kaikkinensa se on oikea valopilkku syksyn keskellä!

Juttua muokattu 30.9.2021: vaihdettu Aina Bergrothin titteliksi näytelmäkirjailija.

Kommentoi »