Apu

Lorenz Backman puhuu muistiongelmistaan: ”Päässäni leijuu paljon turhaa tietoa, ne eivät haihdu pois tavalliseen tapaan”

Lorenz Backman puhuu muistiongelmistaan: ”Päässäni leijuu paljon turhaa tietoa, ne eivät haihdu pois tavalliseen tapaan”
Uri Gellerin tulkiksi joutuminen oli Lorenz Backmanille kova paikka. Jälkikäteen hän kylpi hiessä hampaat kalisten ja soitti vaimolle, että pistä pari olutta pakkaseen.

2000-luvulla useita suosittuja viihdeohjelmia juontanut Lorenz Backman on yhä harvemmin tv-ruudussa. Viihteen rinnalle syvyyttä kaivannut Backman on erityisen kiinnostunut aivoista ja ajattelusta.

Teet nykyään huomattavasti vähemmän töitä kameran edessä kuin aikaisemmin. Miksi siirryit taka-alalle?

Lopetin isot viihdeohjelmat ja siirryin pienempiin jo vuosia sitten. Kahdeksan vuotta sitten mietin, että jos jatkan, toistan samaa. Vaikka juontaminen ei ole yksinkertaista työtä, tunsin tarvetta uudistua ja etsiä jotakin uutta. Kaipasin viihteen rinnalle jotakin syvyyttä.

Olen tehnyt itseni kanssa töitä saadakseni elämäni rullaamaan ja halusin päästä jakamaan sitä tietoutta muille ihmisille. Aloin luennoida esiintymisestä ja itsevarmuudesta, mutta pikkuhiljaa ne kasvoivat valmennuksiksi.

Olet perustanut Pelasta muistisairas ry:n ja toiminut yhdistyksen toiminnanjohtajanakin. Lisäksi olet mielenvalmentaja, kouluttaja, esiintyjä ja juontaja. Miten ehdit tehdä kaikkea?

En tee kaikkea yhtä aikaa. Mieli, aivot ja ajattelu kiinnostavat minua oman kasvutarinani kautta. Miten aivot toimivat ja miten valintoja tehdään? Miten tottumukset ohjaavat meitä? Mielen strategioiden muuttaminen voi olla vuosia kestävä prosessi – tai viikkojen tai päivien.

Haluan auttaa ihmisiä onnistumaan elämässä ja vähentämään stressiä. Ajankäyttö ja kommunikointi ovat myös asioita, joiden kanssa olen itse kamppaillut. Haluan tuoda valoa ihmisten elämään, jotta heidän ei tarvitsisi käydä yhtä kovaa polkua, kuin itse olen käynyt. Opiskelen edelleen työnohjausta ja henkistä valmennusta.

Muistiongelmat ja muistisairaudet eri asioita

Omat muistiongelmasi alkoivat 2000-luvun alkupuolella. Millaisia keinoja sinulla on nykyään?

Ongelmani olivat muistin tiettyinä ajanjaksoina esiintyvää toimimattomuutta. Iso osa ongelmista johtuu myös persoonastani, yksilöllisestä tavastani jäsentää maailmaa.

Olen opiskellut paljon erilaisia muistitekniikoita ja -työvälineitä sekä myös luennoinnut niistä asioista. Kävin myös muistitesteissä ja vedin kaikesta täydet pisteet. Olen nyt 47-vuotias, ja muistini on nyt parempi kuin ikinä.

Rakennan kaavoja, joiden avulla muistan asioita paremmin, ja päässäni leijuu paljon myös ihan turhaa tietoa. Ne eivät haihdu pois tavalliseen tapaan. Onneksi meillä ei ole muistisairauksia suvussa, joten en ole asiasta enää huolissani.

Muistiongelmat ja -sairaudet ovat muutenkin eri asioita. Toki, jos jatkuvasti ylirasittaa aivoja, siellä voi syntyä vahinkoa, joka saattaa toimia alkusysäyksenä muistisairauksille. Niiden syntymekanismia ei vielä täysin ymmärretä, vain joitakin vaikuttavia tekijöitä. Myös perintötekijöillä on iso merkitys.

Uri Gellerin vierailu otti koville

Olet palanut loppuun pari kertaa elämäsi aikana. Miten hoidat nykyään jaksamistasi?

Uupumisen tunnistamiseen meni pitkä aika. Etenkin freelancerina alkuvuosi saattaa olla hiljaista, mutta kesästä lähtien vedetään jouluun asti tukka putkella. Asiasta haasteellisen tekee se, että tykkään töiden tekemisestä.

Ajattelen, että kyllä minä tämänkin jaksan tehdä. Suurin ongelmani on ottaa vastaan keikkoja, joiden tekemiseen minulla ei ole minkäänlaista osaamista.

Kieltäydyin esimerkiksi pitkään englanninkielisistä keikoista, mutta tein sitten Suomessa tilaisuuden, jossa esiintyi Uri Geller. Minun piti vain heittää hänet sisään, mutta jouduinkin hänen tulkikseen puolentoista tunnin luennon ajaksi.

Yleisössä oli pariskunta, jonka huomasin kommentoivan, että ei se noin sanonut. Olin sitä ennen lopettanut oluen juomisen kolmeksi kuukaudeksi, mutta sen keikan jälkeen olin märkä hiestä, kortisolissa uitettu ja tuntui, että hampaat tippuvat suusta.

Soitin vaimolleni Niinalle, että pistä pari olutta pakkaseen. Nyt olen niiden tarpeessa. Seuraavalle päivälle järjestäjä olikin sitten hankkinut oikean tulkin. Viime vuonna päätin, että en ota tälle vuodelle mitään keikkoja, jotka ovat mukavuusalueeni ulkopuolella. Muuten stressitasoni nousevat liian korkealle.

Tällaista on aistiherkän elämä

Olet myös aistiherkkä. Mitä se kohdallasi tarkoittaa?

Kerään jatkuvasti valtavasti informaatiota ympäriltäni, ja saatan olla voimakkaasti läsnä omalle ajattelulleni.

Varsinkin vaimon kanssa saattaa käydä niin, että kuulen lauseita väärin ja joudun kysymään ”mitä” tai jopa keskeyttämään hänen puheensa. En välttämättä ymmärrä kaikkea, joten kysyn tarkentavia kysymyksiä, jos tunnen, että vaimo puhuu liian yleistävästi.

Se taas saa hänet raivostumaan siitä, että häntä ei kuunnella ja että minä en ole läsnä. Mutta se on minun tapani. Olen filosofinen luonne, joten keskittymiseni ei ole aina sataprosenttista.

Luen ihmisiä ja tilanteita tiedostamattani, mutta nykyään yritän olla välittämättä siitä, mitä muut ihmiset ajattelevat. Haluan tulla kohtaamistilanteisiin sellaisena kuin olen. Tulkinnan mahdollisuuksia on muutenkin niin valtavasti.

Kerro jokin salaisuutesi.

Minulla on hirveän vähän salaisuuksia. Olen puhunut ammattiauttajien kanssa paljon asioista, jotka saattavat nostaa muiden karvat pystyyn. Minulla ei myöskään ole tabuja. Jos joutuu piilottamaan tai esittämään jotakin, ei ole totta. Olen pyrkinyt jo ennen lukioikää totuudellisuuteen, vaikka se ei ole helppoa. Pyrkimys on eri kuin se, että siihen pystyy.

Tosin piilotan karkkia vaimolta ja lapsilta. Minulla on karkkijemmani, esimerkiksi kirjahyllyssä tai pianon sisällä. Muuten ne kaikki syödään parempiin suihin. Niina tulee välillä kysymään karkkia, mutta saatan valehdella, ettei minulla ole. Karkit ovat erikoishetkiä varten.

Lorenz Backman

  • Syntynyt: 18. heinäkuuta 1972.
  • Asuu: Helsingissä.
  • Perhe: puoliso ja kolme lasta.
  • Ajankohtaista: Kesäterassi 13.7. alkaen MTV3-kanavalla. Tekee State of Mind -valmennuksia.
Julkaistu: 19.7.2020
Kommentoi »