Tuulilasi

Lontoo sai sähköisiä takseja


Entinen London Taxi Company on nyt nimeltään London Elevtric Vehicle Company, jonka omistaa kiinalainen Geely. Yhtiö tuo sähköiset taksit Lontooseen.
Kuvat All Over Press

Kuusipaikkaiset taksit ovat täyssähköisiä, niissä on wifi ja älylaitteiden latausmahdollisuus. Yhdellä latauksella ajaa 650 kilometriä.

”Kyllä tämän auton tunnistaa Lontoon mustaksi taksiksi edelleen, vaikka kaikki onkin uutta. Auton kori on kokonaan alumiinia, ja sähkömoottori puhdistaa Lontoon ilmaa”, kertoo yhtiön toimitusjohtaja Chris Gubbey Reutersille.

Uusi sähkötaksi maksaa 55 000 puntaa eli noin 70 000 euroa, mutta Gubbeyn mukaan polttoainekustannukset putoavat 100 punnalla viikossa.

Pat Follen on yksi taksiyrittäjistä, joka vaihtoi vanhan dieselinsä yhtiön sähkötaksiin.

”Tämä ei ole askel eteenpäin, pikemminkin tuhat askelta, kokonaan uusi maailma. Kuulet autossa vain pyörien rahinan tienpintaa vasten ja tuulen”, Follen kuvailee.

Lontoo päätti jokin aika sitten, että kaikkien taksien tulee olla pian joko sähköisiä tai hybridejä. Vuonna 2021 jo noin puolet kaupungin takseista tulee olemaan kokonaan sähköisiä.

Gubbeyn yritys on menossa myös Hollantiin, Amsterdamiin tulee 225 sähkötaksia, jotka kuljettavat pääasiassa vanhuksia ja vammaisia. Yritys uskoo myyvänsä vuodessa 10 000 sähkötaksia parin vuoden sisällä, niistä puolet Iso-Britannian ulkopuolelle.

Julkaistu: 6.12.2017