Loman petollinen puoli
Terveys ja hyvinvointi
Loman petollinen puoli
Osa lomalaisen harmeista tulee luonnosta, mutta osan aiheutamme itse. Varaudu oikein ja nauti lämpimistä kuukausista täysillä.
25.6.2014
 |
Apu

ÖTÖKKÄVAARAT

Borrelioosi tai puutiaisaivokuume

Ennaltaehkäisy: Puutiaisaivokuumeeseen on rokotus, borrelioosiin ei.

Puutiainen viihtyy kosteassa heinikossa tai pitkässä ruohikossa. Jos oleskelet niissä, pukeudu tiiviisti. Sulje housunlahkeet sukilla, käytä saappaita. Suihkuta iholle ja vaatteisiin punkkikarkotetta. Tee jokailtainen punkkitarkistus.

Hoito: Jos punkki on leuoistaan kiinni ihossa, poista se apteekista saatavilla punkkipihdeillä tai sormin kiertämällä, mahdollisimman läheltä ihon pintaa.

Jos pureman ympärille kehittyy rengasmainen punoitus, kyseessä on todennäköisesti borrelioositartunta. Hakeudu lääkäriin, jotta saat nopeasti antibioottikuurin eikä paikallinen Borrelia-infektio ehdi levitä muualle kehoon.

Lue lisää borrelioosista:

Ampiaisen tai mehiläisen pisto

Ennaltaehkäisy: Liiku rauhallisesti, vältä huitomista. Allergisen tulee kantaa mukanaan ensiapupakkausta eli adrenaliinipiikkiä.

Hoito: Aseta pistokohta lepoasentoon. Pyyhkäise mehiläisen piikki iholta terävällä esineellä niin, ettei myrkkypussi tyhjene ihoon. Voit hoitaa pistokohdan kipua kylmällä.

Vakavasti allergisen täytyy saada anafylaktiseen sokkiin adrenaliiniruiske. Sokkioireita ovat esimerkiksi nopeasti kehittyvät kasvojen, nielun ja limakalvojen turpoaminen sekä hengitysvaikeudet. Jos epäilet sokkia, soita 112. Aseta autettava joko puoli-istuvaan asentoon tai tarvittaessa pitkälleen, alaraajat koholle.

Myyräkuume

Ennaltaehkäisy: Metsämyyrän kuivunut uloste voi aiheuttaa myyräkuumeen, jos se hajoaa ulkorakennuksen ilmaan pölyhiukkasiksi ja joutuu hengitysteihin. Vältä pölyn hengittämistä. Siivouspäivänä voit käyttää hengityssuojainta (teholtaan vähintään FFP3-tasoinen suodattava puolinaamari). Suojaimia saa esimerkiksi rautakaupoista. Peseydy huolellisesti.

Hoito: Myyräkuumeen oireita ovat korkea kuume, vähentynyt virtsamäärä, päänsärky, pahoinvointi, vatsa- ja selkäkivut. Joskus myös näköhäiriöt. Vaikka tauti paranee itsekseen viikoissa, kovan kuumeen noustua lääkärikäynti kannattaa. Hoitona ovat riittävä nesteytys ja kipulääkkeet. Sairastettu tauti antaa todennäköisesti elinikäisen vastustuskyvyn.

Kyyn purema

Ennaltaehkäisy: Pukeudu kumisaappaisiin. Kyy viihtyy aurinkoisissa paikoissa, esimerkiksi lämpimissä kivikoissa, rantojen lähellä sekä soiden ja peltojen reunoilla. Se hyökkää vain yllätettynä.

Hoito: Purema täytyy aina näyttää lääkärille. Ennen kuin pääset lääkäriin, vältä raajan liikuttamista. Ota ensiavuksi kyypakkauksesta kortisoni- tai antihistamiinitabletteja ohjeen mukaan. Tue puremakohta lepoasentoon, ei koholle.

AURINGON VAARAT

Ihon palaminen

Ennaltaehkäisy: UVB-säteet polttavat ihon, ja UVA-säteet vanhentavat sitä. Molemmilta pitää suojautua. Muista riittävä aurinkosuojavoiteiden käyttö ja kevyt mutta peittävä vaatetus. Istu varjossa klo 11–15. Suojaa hyvin etenkin pää ja ylävartalo. Vaihtele asentoa ja aurinkokulmaa säännöllisesti.

Hoito: Pysy varjossa ja hoida kuumotusta kylmällä suihkulla tai hauteella. Sivele iholle aloe vera -geeliä, after sun -voidetta tai pahemmin palaneelle iholle hydrokortisonivoidetta. Juo vettä. Ota kipulääke, jos tilanne sitä vaatii. Jos iho menee rakkuloille, hoito kuuluu aina lääkärille.

Auringonpistos

Ennaltaehkäisy: Peittävä päähine, veden juominen. Auringonpaisteessa päähän kohdistuu suuri lämpökuorma, mikä voi aiheuttaa jo muutamassa tunnissa oireita, kuten pahoinvointia ja päänsärkyä.

Hoito: Varjoon siirtyminen, lepo, veden tai kivennäisveden juominen. Auringonpistoksesta toivutaan nopeasti, eikä se ole vakavaa.

Lämpöhalvaus

Ennaltaehkäisy: Peittävä päähine, riittävä nesteen juominen, varjoon hakeutuminen. Lämpöhalvaus on harvinainen mutta vakava tilanne, jossa kuolleisuusriski on 5–10 prosenttia.

Hoito: Henkilö on saatava tunnin sisällä ensiapuun. Lämpöhalvaus vaatii usein tehohoitoa, ja siitä voi jäädä pysyvä häiriö ihmisen lämmönsietoon. Oireita ovat yli 40-asteinen ihon pinta, kehon kramppaaminen ja näkyjen näkeminen. Ihmisestä voi tulla aggressiivinen.

Helleuupumus

Ennaltaehkäisy: Peittävä päähine, riittävä veden juominen. Helleuupumus on auringonpistosta pahempi tila, josta kuitenkin toivutaan suhteellisen nopeasti.

Hoito: Oireita ovat voimakas jano ja hikoilu tai nihkeä iho, heikotus, pahoinvointi, huimaus, päänsärky, suorituskyvyn lasku, mahdollisesti myös oksentelu. Nestetasapainon häiriö voi aiheuttaa lihaskramppeja. Jos hikoilu lakkaa, ollaan jo erittäin lähellä lämpöhalvausta ja hengenvaarallista tilaa. Voimakas pahoinvointi ja oksentelu vaatii lääkärin apua ja tiputushoitoa. Muuten sama hoito kuin auringonpistoksessa.

JUOMA, RUOKA JA SEKSI

Ruokamyrkytys

Ennaltaehkäisy: Ruoan säilytys kylmässä. Hyvä keittiöhygienia, käsien pesu. Liharuokien riittävä kypsennys, maitopohjaisten elintarvikkeiden pitäminen viileässä. Ruoasta saatava suolitulehdus eli ruokamyrkytys voi olla peräisin liian lämpimässä säilytetystä ruoasta, johon tietyt bakteerit, kuten stafylokokit, tuottavat myrkkyä.

Hoito: Ruokamyrkytys aiheuttaa hyvin samanlaisen taudin kuin ripulivirukset, mutta mukana on usein pahoinvointia ja oksentelua, joskus kuumettakin. Kuten ripulissa, myös ruokamyrkytyksessä on tärkeää levätä ja juoda jopa useita litroja nestettä päivässä. Sekoita appelsiinitäysmehuun saman verran vettä ja ripauta joukkoon ruokasuolaa. Nauti. Juo myös vettä.

Seksitaudit

Ennaltaehkäisy: Kondomin käyttö. Liukuvoide vähentää kondomin rikkoutumisen vaaraa.

Hoito: Hoito riippuu taudista. Jos epäilet sukupuolitautia, hakeudu aina lääkäriin.

Oireita voivat olla virtsaamisvaikeudet ja -kivut, epänormaali vuoto virtsaputkesta tai emättimestä, kutina, kirvely, näpyt, rakkulat tai haavaumat sukuelinten alueella.

Alkoholimyrkytys

Ennaltaehkäisy: Riittävä veden juominen alkoholin nauttimisen lomassa, alkoholiannosten säännöstely, ei väkeviä. Helteellä alkoholinkäytössä on syytä olla varovainen. Lääkkeiden tai muiden päihteiden samanaikainen käyttö lisää alkoholin myrkyllisyyttä.

Hoito: Alkoholin juomisen lopettaminen. Veden juominen. Jos sammunut ei herää, hänet pitää toimittaa terveyskeskukseen tai selviämisasemalle.

Sekava, epäselvä puhe, sopimaton käytös, huono liikekoordinaatio ja tarkkaavaisuus sekä muistin heikentyminen ovat oireita vahvasta alkoholipäihtymyksestä. Vakavassa alkoholimyrkytyksessä henkilön tajunnan taso on heikentynyt, eikä häntä kyetä herättämään. Yli 3 promillen humalatila on hengenvaarallinen. 

Teksti Saara Pakarinen

Kuva 123RF

Kommentoi »