Lomalle lomps!
Puheenaiheet
Lomalle lomps!
Eiköhän napata pellon pientareelta heinänkorsi suuhun ja heittäydytä nurmikolle katselemaan pilviä?
Julkaistu 18.6.2012
Apu

Pätkiikö muisti? Onko verenpaine koholla? Hikoiluttaako? Vapisevatko kädet? Sinulla voi olla stressi. Jos kaiken tämän lisäksi hartiasi nousevat korviin, sinua närästää, paino nousee ja mieliala laskee, olet melko varma tapaus. Stressiä se on. Onneksi lomakausi on aluillaan.

Loman tarkoitushan on, että työntekijä tai opiskelija palautuu sen aikana rasituksesta ja stressistä jaksaakseen taas työskennellä tehokkaasti ja hyvillä mielin. Suomalaisessa työelämässä on kummallinen ilmiö. Kaksi kertaa vuodessa – juhannuksen alla ja ennen joulua – tuntuu, että yhtäkkiä koko maailma pitää saada valmiiksi. Kollega kuvasi tätä loppukiriä ohi juostessaan sanomalla, että "hyvä kun ehtii pissalla käydä".

Loppurutistuksessa on yksi paha vika. Palautumiseen tarvittava aika riippuu lomaa edeltävästä kuormitustasosta. Jos ylikuormittaa itsensä äärimmilleen ennen lomaa, voi olla, ettei ehdikään palautua. Ja jos lomakalenterikin on buukattu täyteen tapahtumia, menoja, vierailuja ja tehtäviä, töihin palaa entistä rasittuneempi ja stressaantuneempi ihminen. Se ei ole kenenkään etu eikä terveellistä. Jos lomanvietto on lisäksi kovin kosteaa, ennuste on vielä huonompi.

Eiköhän napata pellon pientareelta heinänkorsi suuhun ja heittäydytä nurmikolle katselemaan pilviä? Omassa lomakalenterissani on tänä kesänä vain yksi merkintä, isän 80-vuotispäivät. Lopun aikaa kuopsutan kasvimaata ja teen mitä milloinkin sattuu huvittamaan.

Hyvää kesää!

Kommentoi »