Apu

Lomalaisen lääkekaappi on syytä varustaa huolellisesti


Kesälomalla sattuu ja tapahtuu. Vaivat täytyy pystyä hoitamaan pikaisesti vaikka mökilläkin.
Kuvat iStock

1. Punkkipinsetit

Irrota ihoon tarttunut punkki mahdollisimman nopeasti. Käytä apuna punkkipinsettejä tai -pihtejä. Tartu punkkiin mahdollisimman läheltä ihoa ja kierrä se varovasti pois. Huuhtele iho vedellä. Ei ole vaarallista, jos osa punkista jää ihoon, koska elimistö puskee jäännöksen aikanaan pois. Joskus iho voi kuitenkin tulehtua, jolloin sitä on hyvä suihkutella vedellä tai Betadine-liuoksella.

Lääkäriin on syytä mennä, jos ihoon ilmaantuu 1–2 viikon kuluessa yli 5 sentin kokoinen punoittava rengas tai tulee muita poikkeuksellisia oireita, kuten heikotusta tai nivelkipuja. Kyse voi olla borrelia-

tartunnasta. Noin 10–40 prosenttia punkeista kantaa borreliabakteeria. Tutkimusten mukaan riski saada tartunta on kuitenkin vain noin 4 prosentin luokkaa. Tartunta vaatii yleensä, että punkki on kiinni ihossa yli vuorokauden. Jos borrelioosi todetaan varhaisvaiheessa, se on helposti hoidettavissa antibiooteilla.

Punkit voivat kantaa myös puutiaisaivokuumetta aiheuttavaa TBE-virusta. Valtaosa sairastaa taudin oireettomana. Toisille ilmaantuu lievää kuumetta, päänsärkyä ja nivelkipuja. Yleensä vaivat paranevat viikossa, minkä jälkeen saa elinikäisen immuunisuojan tautia vastaan. Kolmanneksella virus tunkeutuu aivoihin ja aivokalvoihin ja aiheuttaa keskushermosto-oireita. Joillekin voi jäädä pysyviä oireita.

Puutiaisaivokuumeen perinteisiä esiintymisalueita ovat Ahvenanmaa ja Turun saaristo. Tartunnan voi saada myös muilla rannikkoalueilla sekä ulkomailla, esimerkiksi Baltiassa ja Keski-Euroopan maissa. Jos lomailet näillä alueilla, ota suojaksesi TBE-rokotus.

Suojaudu punkeilta pitkälahkeisilla housuilla, kun liikut metsässä ja pellolla. Tee iltaisin punkkisyyni. Muista tarkistaa päänahka ja korvantaustat. Tarkista myös ulkona liikkuvien lemmikkien turkki, sillä punkit voivat siirtyä niiden kautta ihmiseen. Älä päästä lemmikkejä sänkyyn nukkumaan.

2. Kyypakkaus

Kyypakkaus on ensiapu käärmeenpuremaan sekä mehiläisen ja ampiaisen pistoon. Valmisteen vaikuttava aine, hydrokortisoni, vaimentaa elimistön reaktioita pureman tai piston jälkeen. Ota tabletit kerta-annoksena mahdollisimman pikaisesti. Näin saat parhaan tehon.

Kyyn purema vaatii aina myös lääkärin hoitoa, koska se voi pahimmillaan olla henkeä uhkaava. Keskimäärin joka 500. kyyn pureman saanut kuolee. Matkalla hoitoon purtu käsi tai jalka pidetään paikallaan, jotta myrkky ei pääsisi leviämään. Lääkärissä pureman saanutta hoidetaan oireiden mukaisesti esimerkiksi nesteytyksellä, kortisonilla ja tarvittaessa adrenaliinilla.

Myös ampiaisen pisto voi joskus johtaa hengenvaaralliseen anafylaktiseen reaktioon. Se ilmenee äkillisinä oireina, kuten heikotuksena, huonovointisuutena, tajunnantason laskuna ja hengenahdistuksena. Jos henkilöllä on taipumus yliherkkyysreaktioihin, hän kantaa usein mukanaan adrenaliinikynää. Kynän sisältämä adrenaliini pistetään viivytyksettä reiden tai olkavarren lihakseen. Jos kynää ei ole, potilas on toimitettava heti lääkäriin. Jos oireet ovat voimakkaat, kannattaa soittaa hätänumeroon 112.

Myös vähemmän allergisen on syytä hakeutua lääkärin vastaanotolle, jos ampiaisen pisto on kaulan tai suun alueella ja alue turpoaa rajusti, tulehtuu tai on hyvin kipeä. Lääkäriin on aihetta mennä myös, jos pistoja on useita.

3. Antihistamiini

Antihistamiinitabletit lieventävät hyönteisten pistojen aiheuttamia ihoreaktioita etenkin ennaltaehkäisevästi käytettynä. Pitkäaikaisestakaan käytöstä ei ole haittaa. Sopivimman valmisteen löydät kokeilemalla. Hyönteisten pistojen aiheuttamaa kutinaa voi lievittää hydrokortisonivoiteella tai antihistamiinipuikolla. Hyönteisten aiheuttamia oireita on yleensä alkukesällä enemmän kuin loppukesällä.

4. Hyttyskarkote

Hyttyskarkotteet sekoittavat inisijöiden suuntavaistoa, joten ne suojaavat ainakin jossain määrin niiden pistoilta. Suihkuta karkotetta iholle tai vaatteille. DEET-tehoainetta sisältävät karkotteet voivat kuitenkin vaurioittaa keinokuituvaatteita. Pihalla ja terassilla kannattaa kokeilla johdotonta ja sähkötöntä Thermacell-karkotinta. Se karkottaa hyttysiä 20 neliömetrin suuruiselta alueelta jopa 10 tunnin ajan.

5. Palovammalaastari ja rasvataitos

Jos poltat itsesi saunaa lämmittäessä, grilliä sytyttäessä tai takkatulta kohentaessa, paras ensiapu on huoneenlämpöinen vesi. Upota palanut raaja vesisaaviin tai pidä sitä juoksevan veden alla 20 minuutin ajan. Tällöin vamman eteneminen pysähtyy. Nosta sen jälkeen raaja koholle, sillä se vähentää kipua. Suojaa iho palovammalaastarilla tai rasvataitoksella, jos iho on rakkuloilla. Voit kokeilla myös iholle pantavaa silikoniverkkoa, jonka päälle laitetaan imeviä sidetaitoksia. Verkko ei tartu kiinni rikkoutuneeseen ihoon.

Jos palovamma on kasvoissa, vamma-alue on omaa kämmentä suurempi tai vammautunut on lapsi, on hakeuduttava hoidettavaksi lääkäriin.

6. Haavasidokset

Haavojen ja pinnallisten ruhjeiden hoidossa tärkein toimenpide on puhdistaminen. Suihkuttelu puhtaalla vedellä riittää, kunhan näkyvä lika ja roskat saadaan pois. Jos haavan reunat repsottavat, paina ne tiukasti kiinni toisiinsa. Kosketuksissa toisiinsa olevat, siistit ja säännölliset reunat varmistavat, että arpi jää pienemmäksi. Painamalla myös verenvuoto tyrehtyy nopeasti. Peitä lopuksi haava haavasidoksella. Sidos pitää haavan sopivan kosteana. Pienissä haavoissa voit käyttää laastaria.

7. Kylmäpakkaus

Nyrjähdykset hoituvat kuntoon kolmen K:n yhdistelmällä. Tämä tarkoittaa kylmää, kohoasentoa ja kompressiosidettä. Kertakäyttöinen pikakylmäpakkaus on kätevä mökkioloissa, koska sitä voi säilyttää huoneenlämmössä. Kun sen sisällä oleva pussi rikotaan, sisältö kylmenee välittömästi.

Aloita kylmähoito mahdollisimman nopeasti, mielellään jo puolen minuutin kuluessa. Näin se on tehokkainta. Anna kylmäpakkauksen olla vammapaikan päällä 15–20 minuuttia, tarvittaessa 1–2 tunnin välein.

Nosta vammautunut raaja ylös ja laita ympärille kompressioside. Kompression eli puristuksen tavoitteena on tukea ja estää nesteen kertyminen vamma-alueelle. Esimerkiksi ideaaliside toimii hyvin, mutta myös lievästi vamma-aluetta puristava side ja kohoasento vähentävät sekä verenvuotoa kudoksiin että turvotusta.

Erikoisliikkeestä voi tarvittaessa hankkia nyrjähtäneen nilkan tueksi ortoosin eli yksilöllisesti valmistettavan tukisidoksen. Se estää nilkan sivuttaisväännön. Ortoosia voi käyttää tarpeen mukaan 1–3 viikkoa. Jos nyrjähdys ei parane kotikonstein tai siihen liittyy kovaa kipua, tarkistuta tilanne lääkärillä.

8. Ripulilääkkeet

Kesäripulin varalta lääkekaapissa on hyvä olla veteen sekoitettavaa ripulijuomajauhetta. Jauheliuos korvaa ripulin yhteydessä menetetyn veden, natriumin ja kaliumin. Juomisohjeet löydät ripulijauhepakkauksesta. Ripulia voi hoitaa myös loperamidilla, esimerkiksi Imodiumilla, tai suoliston normaalia bakteeriflooraa tukevalla lääkkeellä, Precosalla. Muista juoda riittävästi, sillä ripulissa elimistöön ei imeydy nestettä paksusuolesta.

Paras tapa ehkäistä ripuli on huolehtia, että mökkiruoat kulkevat perille kylmälaukussa ja niitä säilytetään riittävän kylmässä. Älä myöskään syö pitkään esillä ollutta ruokaa.

9. Aurinkorasva

Suojaudu auringolta vaatteilla ja suojavoiteella, jonka kerroin saisi olla vähintään 30. Vetäydy varjoon päivän kuumimpana hetkenä. Jos iho kuitenkin kärähtää, viilennä sitä kylmällä vedellä. Voit lievittää ihon polttelua myös perusvoiteella tai viilentävillä after sun -tuotteilla. Vältä aurinkoa, kunnes iho on parantunut.

10. Kipulääke

Hoida kipua ja kuumetta ensisijaisesti parasetamolilla. Jos kipuun liittyy tulehdusta, käytä tulehduskipulääkettä. Älä jätä mitään lääkkeitä mökille kesäloman päättyessä. Jos lääkkeet pakastuvat talven aikana, ne menettävät tehonsa, vaikka käyttöaikaa olisi vielä jäljellä. ●

Asiantuntija: yleislääkäri Toni Vänni, Terveystalo

Julkaistu: 11.6.2018