Mondo

Loma Raumalla

Loma Raumalla
Suomen ainoa kahden Unesco-kohteen kaupunki tarjoaa monenlaista nähtävää.
Julkaistu: 14.6.2020

1 Kaffett raumlaisittai

Kauppatorin laidalla seisoo hauska kahvikärry, joka avaa aamutuimaan läpi vuoden. Pystö­kaffe on peri­raumalainen tapa nauttia kahvit seisten ja puida samalla kuulumiset. Se on myös varmin paikka kuulla aitoa Rauman giält. Sisätiloissa kahvinsa mieluummin nauttiva kipittää munkeista ja gluteenittomista kakuista tunnettuun Wanhan Rauman KaffeBariin (Kuninkaankatu 27), joka huokuu vanhankaupungin henkeä. Kun raumalainen kaipaa perinteistä ”kaffett ja hyvälist”, hän astuu Kontion kahvilaan (Kuninkaankatu 9).

2 Herkkusuun suosikit

Raumalaisten ja matkailijoiden suosima merihenkinen gastropub Sydvest (Kuninkaankatu 6) oli vähällä lopettaa, mutta keittiömestari otti vetovastuun ja menestystarina jatkuu. Annokset tehdään kauden raaka-­aineista, ja kolmen ruokalajin illallisen saa myös vegaanisena. Perinteikäs Wanhan Rauman Kellari (Anundilankatu 8) toimii vanhassa pommisuojassa vanhankaupungin laidalla. Sen kattoterassia kutsutaan yhä ”Kissan katoksi” ravintolan entisen nimen mukaan. Italialaisen ruuan ystävä valitsee Osteria da Filippon (Kauppakatu 20), joka tarjoaa itse tehtyä tuorepastaa ja taikina­juureen leivottua pizzaa.

3 Majoittujan vinkit

Hotel Raumanlinnan (Valtakatu 5) sijainti on keskeinen. Ainoa huono puoli on sen viihtyisiin huoneisiin viikonloppu­öinä kantautuva yökerhon jytke. Toisaalta baarikärpäsen ei tarvitse etsiä jatkopaikkaa ala­­kertaa kauempaa. (2 hh alkaen 99 e).

Historiallisessa funkkis­rakennuksessa sijaitseva Hotelli Vanha Rauma (Vanhan­kirkonkatu 26) tarjoaa rauhallisen yösijan ja ilahduttaa uniikeilla huo­­neilla, laatuaamiaisella ja hersyvällä pal­­velulla (2 hh alkaen 105 e). Hotellin ravintola Kalatori on kaupungin parhaimmistoa.

Vanhan Rauman kotimajoituskohteita löytyy Airbnb:n kautta. Yhdistä elämykseen kahvi­tuokio paikallisen luona, tarinoiden äärellä. Kahvihetken voi varata Rauman matkailusta (hinta 5 e/hlö, kesto 1,5–2 h).

4 Kulttuuritärpit

Raumalaiset taiteilijat avaavat työhuoneidensa ovet matkailijoille paikalla ollessaan. Kurkista ainakin Eila Minkkisen ateljeeseen (Vanhankirkonkatu 20) ja tutustu Kerttu Horilan veistoksiin (Länsikatu 7), joita voi bongata myös ympäri kaupunkia.

Pitsiä on nyplätty Raumalla ainakin 1700-luvulta lähtien, ja perinne kukoistaa edelleen.

Heikkilän Taidepihalta (Itä­katu 4) löydät muun muassa Rauman Taide­graafikoiden työhuoneen ja torilta karikatyyritaiteilija Teuvo Salmisen Julkkis-­Gallerian. Rauman pitsiin voi tutustua Vanhan Raatihuoneen (Kauppatori) pitsinäyttelyssä ja Nyplääjät ry:n ateljeessa Pits-Priiassa (Kauppakatu 29). Älä unohda vierailla Rauman toisessa Unesco-kohteessa, Sammallahdenmäen pronssikautisella hautaröykkiöalueella Rauman Lapissa (Savulaaksontie 181).

Unescon-maailmanperintökohde Vanha Rauma ei ole museo vaan 700 ihmisen koti.

Kommentoi »