Lola Odusoga oli ahdistelun uhri: kohuttu musiikinopettaja käytti arvovaltasuhdetta seksin välineenä, Lauri Törhönen painosti
Puheenaiheet
Lola Odusoga oli ahdistelun uhri: kohuttu musiikinopettaja käytti arvovaltasuhdetta seksin välineenä, Lauri Törhönen painosti
Ex-missi Lola Odusoga ahdistui Mira Luotiakin ahdistelleen opettajan toiminnasta niin, että lopetti laulamisen.
Julkaistu 15.3.2018
Apu

Pienenä tyttönä Lola Odusoga, 40, rakasti laulamista. Siksi hän halusi koulussakin opiskella musiiikkia. Lola jatkoi turkulaisen Kerttulin ala-asteen musiikkiluokan mukana Luostarivuoreen. Hän aloitti seitsemännen luokan syksyllä 1990 omien sanojensa mukaan iloisena ja avoimin mielin. Suvivirren kajahtaessa peruskoulun päättäjäisissä keväällä 1993 Lola oli ahdistunut ja hämmentynyt.

Syynä oli luokan miespuolinen musiikinopettaja.

– Opettaja ei ahdistellut minua seksuaalisesti, mutta näin ja kuulin asioita, jotka eivät kuulu tavalliseen kouluelämään tai opettajan ja lapsen väliseen kanssakäymiseen.

Lolan käymän Luostarivuoren yläasteen musiikinopettajan harjoittama seksuaalinen ahdistelu nousi julkisuuteen viime vuoden lopulla, kun Turun Sanomat kertoi siitä. Yli 30 entistä oppilasta otti lehteen yhteyttä ja kertoi kokemuksensa. Niissä toistuivat kertomukset siitä, kuinka kyseinen opettaja on ahdistellut ja hyväksikäyttänyt tyttöoppilaitaan. Rajuimmillaan puhuttin suuseksistä ja yhdynnästä.

Helsingin Sanomien Kuukausiliite toi asian esiin tämän vuoden maaliskuun numerossaan, kun laulaja Mira Luoti, 40, ja moni koulun ex-oppilas kertoi avoimesti järkyttävistä kokemuksistaan Luostarivuoren koulussa 90-luvun alussa.

Lola oli yksi Kuukausiliitteen haastatelluista, vaikka hänen nimeään ei jutussa paljastettukaan.

Kymmeniä uhreja

Haastatelluista neljä kertoi olleensa opettajan kanssa sukupuoliyhteydessä tai antaneensa tälle suuseksiä. Kymmentä heistä opettaja oli kourinut sukuelimistä, suudellut väkisin tai ehdotellut seksiä ja kommentoinut rivosti. Kaikki vahvistivat opettajan seksisävytteiset puheet koulussa ja kuoromatkoilla.

Lola kävi koulua ja lauloi kuorossa samaan aikaan Mira Luodin ja muiden jutuissa haastatelluiden kanssa.

– Olen ollut järkyttynyt, sillä en ole tiennyt asian mittakaavaa. Mira otti minuun yhteyttä tammikuussa ja kysyi, olenko seurannut uutisointia Luostarivuoren tapahtumista. En ollut, mutta Mira kutsui minut salaiseen Facebook-ryhmään, missä uhrit ja muut asianosaiset keskustelivat, Lola kertoo.

Ryhmässä oli pitkälti yli 100 jäsentä.

– Herranjestas, kaikki minun koulukaverini. Selasin varmaan viikon verran šokissa kymmeniä kommentteja ja päivityksiä. Tunnistin niistä opettajan tavat ja toimintamallin. Minua oksetti.

Käytti arvovaltasuhdetta seksin välineenä

Seitsemännellä luokalla Lola Odusogalla oli ensimmäinen poikakaveri. Hän oli 13-vuotias, naiseus oli vasta puhkeamassa. Ensimmäiset rintaliivit Lola muistaa ostaneensa äitinsä kanssa tuona syksynä.

– Olin tyypillinen epävarma teini. Kaikki oli jännittävää ja pelottavaakin. Olin myös solmussa oman väriyhdistelmäni kanssa, niin kuin olin ollut koko kouluaikani. Tummaihoinen tyttö 80–90-luvun turkulaisessa peruskoulussa oli tarpeeksi eksoottinen herättääkseen kiusaamista ja syrjintää, Lola kuvailee.

Opettajan käytös sekoitti tilannetta entisestään.

– Tuohon kaikkeen kun sotketaan opettaja, joka yhtäkkiä alkaa tuijottaa sinua intensiivisesti silmiin tunnilla, mittailee muotojasi ja näyttää rakastuneelta… Se tuntui hyvin oudolta. En ollut tottunut todellakaan siihen, että aikuinen mies, saati poika, katsoo minua seksuaalisesti. Tai millään muulla tavalla kuin vihamielisesti. Opettajahan on lapselle kuin kuningas, häntä ihaillaan ja totellaan. Tuollaisen arvovaltasuhteen käyttäminen seksin välineenä on järkyttävää.

Varoitettiin Lauri Törhösestä

Lola Odusogalla on kosketuspintaa toiseenkin Suomessa vastikään laajalti kohuttuun #metoo-tapaukseen: elokuvaohjaaja Lauri Törhöstä, 70, on syytetty lukuisten naisten seksuaalisesta häirinnästä. Törhösen kerrotaan muun muassa ehdottaneen seksiä elokuvakoulun pääsykokeissa.

Lola näytteli Törhösen ohjaamassa elokuvassa Vares – pimeyden tango vuonna 2012.

– Kun istahdin meikkituoliin, naispuolinen kanssanäyttelijä tokaisi heti, että varo tuota Törhöstä. On kuulemma sellainen tietty maine. Olin muihin verrattuna amatööri ja olisin tarvinnut nimenomaan tukea ohjaajalta, mutta sainkin ihan muuta. Törhönen käyttäytyi kuvauksissa todella epäasiallisesti minua kohtaan. En halua avata kokemaani sen enempää.

Lola esitti Vareksessa Donna-nimistä iskelmälaulajaa.

– Törhönen painosti minua kuukausikaupalla, kunnes lauloin elokuvan loppubiisin. Melkoista ironiaa, että ainoa, joka on minut saanut laulamaan yläasteen jälkeen, on toinen ahdistelusta syytetty mies.

Lue koko juttu Avusta 11/2018.

Kommentoi »