Eeva

Loiren laakso - Linnat kuin sadusta

Loiren laakson linnoissa sykkii yhä Ranskan hovin historia.
Kuvat Heli Sorjonen

Kuin hopeista serpentiiniä. Amboisen linnan puutarhasta on upeat näkymät alhaalla virtaavalle Loirejoelle. Aurinko heijastuu veden pintaan, katse kantaa kauas. Linnan tornit ovat kuin sadusta.

Amboise oli Ranskan kuninkaallisten lapsuudenkoti 1400-luvulta 1500-luvun alkuun. Tänne on myös haudattu kuningas Frans I:n vieraana viimeiset vuotensa viettänyt Leonardo da Vinci. Kuningas tarjosi mestarille majapaikaksi Clos-Lucén kartanon, kivenheiton päästä linnasta. Kartanon puutarhassa voi tutustua da Vincin keksintöjen pienoismalleihin ja nauttia renessanssiajan lounasta.

Loiren laakson kuninkaallinen historia sai alkunsa 1400-luvulla joesta: se suojeli vihollisilta, siitä sai vettä ja se johti laivat kohti merta. Renessanssin aikana Ranskan kuninkaat rakennuttivat laaksoon satoja linnoja, joista satakunta on avoinna yleisölle.

Nykyisin laakso on sekä luonnonsuojelualue että Unescon maailmanperintökohde, jossa voi yhdistää kulttuurimatkailun melontaretkeen.

Sillan päälle rakennetussa Chenonceaun linnassa vesi on osa arkkitehtuuria. Salin ikkunoista voi katsella, kun kanootit lipuvat siltakaarien alta. Melontaretki onkin mukava tapa tutustua laakson luontoon. Melominen virran mukana on miellyttävän kevyttä, ja hiekkasärkät houkuttelevat pysähtymään.

Alueeseen voi tutustua myös pyörällä. Yhteensä 800 kilometriä pitkä La Loire à Vélo -reitti seuraa joen rantaa. Verkkosivuilta löytyy karttojen lisäksi tietoa pyörävuokraamoista ja reitin varrella sijaitsevista majapaikoista. Pyörän selässä voi viettää koko viikon tai lähteä päiväretkelle. Maasto on tasaista, ja helteen yllättäessä voi pysähtyä joen rannalle vilvoittelemaan varpaita ja kuuntelemaan veden kohinaa.

Kukkaloisto ihastuttaa Loiren linnojen puistoissa

❦Linnojen parasta antia ovat puutarhat, joista jokaisella on oma tarinansa. Chenonceaun linna tunnetaan ”naisten linnana”. Sen ensimmäinen asukas oli Diane de Poitiers, kuningas Henri II:n rakastajatar. Kuninkaan kuoltua kuningatar Katariina de’ Medici vaati linnan itselleen ja istutti oman puutarhan linnan vasemmalla puolelle, Dianen puutarhaa vastapäätä. Ruusut kukkivat tänä päivänä linnan molemmilla puolilla.

Loisteliaita puutarhoja voi ihailla myös Villandryn linnassa. Keskiajalta periytyvästä tornista avautuu näkymä renessanssityyliseen hyötykasvipuutarhaan, jossa värit ja muodot koostuvat salaatin- ja kaalinkeristä, purjoista ja porkkanoista. Tornin vasemmalta puolelta voi ihailla koristepuutarhoja, joissa tarkkaan leikatut puksipuut rajaavat kukkameren geometrisiksi kuvioiksi.

Villandryssa voi viettää koko päivän lehmuskujien varjossa käyskennellen: puutarhoja on seitsemän. Nimet ovat runollisia: rakkauden, ristien ja musiikin puutarhoista voi siirtyä auringon ja veden puutarhoihin.

Viiniä ja juustoa

❦Loiren laakso tunnetaan tuhkan värisestä Sainte Maure de Touraine -vuohenjuustosta ja mineraalipitoisista valkoviineistään. Kokeile esimerkiksi kullansävyistä Vouvray-viiniä, jota saa maistaa paitsi kuivana myös kuohuvana. Moni viini- ja juustotila järjestää matkailijoille maistiaisia, joissa voi kuulla myös tarinoita alueen historiasta.

3 X majapaikka

  1. Vuonna 1620 rakennettu Château des Grotteaux tarjoaa viisi yksilöllistä huonetta upeassa miljöössä.
  2. Sympaattinen pieni hotelli l’Adresse sijaitsee Toursin keskustassa, lähellä jokea ja eläväisen kaupungin sydäntä.
  3. Laakson erikoisuus on kalkkikivikallioon rakennetut luola-asunnot. Myös luolamajoitusta on tarjolla, esimerkiksi hotelli Troglododossa.

Juttu julkaistu Eevassa 2/2018.

Julkaistu: 9.9.2019
Kommentoi »