Apu

Onko olemassa loinen, joka syö kalan kielen? – Miksi ihmisen luut naksuvat? – Miksi vesitorni on sienen muotoinen? – Apu Juniorin tiedekysymykset

Onko olemassa loinen, joka syö kalan kielen? – Miksi ihmisen luut naksuvat? – Miksi vesitorni on sienen muotoinen? – Apu Juniorin tiedekysymykset
Apu Juniorin tiedekysymyksissä syvennytään loiseliöihin, jotka vievät kielen mennessään, luiden salaperäiseen ääntelyyn sekä vesitornien muotoiluun.
Julkaistu: 25.10.2020

”Kuulin, että on olemassa loinen, joka syö kalan kielen. Onko näin outo juttu totta?”

Toimitus vastaa: Melko kauhistuttavalta se kuulostaa ja on vieläpä ihan totta. Kyseessä on siirojen sukuun kuuluva Cymothoa exigua -loinen, joka ui sisään kalan kiduksista ja kiinnittyy kalan kieleen.

Se imee kielestä verta, kunnes kieli surkastuu. Sitten se tekee itsestään uuden kielen kalalle. Mikä oudointa, loisesta tulee kalalle ihan toimiva kieli! Loinen ei nykytiedon mukaan ole vaarallinen ihmiselle, mutta saattaa kyllä puraista, jos sitä menee tökkimään.

”Miksi ihmisen luut naksuvat?”

Kävellessä ja liikkuessa kehosta voi kuulua naksumista. Tämä ääni ei tule luista, vaan luiden välissä olevista nivelistä. Niveliä ympäröi nivelpussi, jonka sisällä on pieni määrä nestettä. Nivel­nesteeseen voi tulla kuplia, jotka aiheuttavat napsahduksen. Joskus voi kuulua myös natinaa tai rahinaa nivelen ympärillä luihin kiinnittyvistä nivelsiteistä tai lihaksien jänteistä. ­

  • Kysyjä: Kaisa, 13 vuotta
  • Vastaaja: Suvi Viranta-­Kovanen, dos., yliopistonlehtori, anatomian osasto, Helsingin yliopisto

”Miksi vesitorni on sienen muotoinen?”

Muunkin ­mallisia vesi­torneja on, mutta kartiomalliset ovat yleisiä. Kartiomuoto, vähän kuin jäätelötötterö, pitää vesitornissa olevan veden pinnan tasaisena, kun kulutus vaihtelee.

Vesi­tornissa vedenpinnan pitää olla ylempänä kuin kerrostalon ylimmän kerroksen hana. Näin vesi tulee hanasta ulos paineella.

Vesitorniin vesi pumpataan pumpuilla. Kun avaat hanan, vesi virtaa hanasta tornissa olevan veden ­paineella.

  • Kysyjä: Taavi, 11 vuotta
  • Vastaaja: HSY:n vesi­huollon kehitysinsinööri Pirjo Daavittila
Kommentoi »