Image

Lisäävätkö osterit seksihaluja? No, ainakin ne tekevät vaikutuksen


Tarinan mukaan suurenrakastajana tunnettu Giacomo Casanova (1725–1798) söi joka aamu 50 osteria. Jotkut uskovat, että tästä sai alkunsa myös kyseisten nilviäisten maine rakkauden ruokana.

Uskomus elää yhä sitkeästi: kun syöt ostereita, seksielämäsi paranee. Google-haku ”oysters” ja ”sex” antaa yli miljoona tulosta.

Muillakin raaka-aineilla väitetään olevan vastaavia vaikutuksia. Niistä käytetään yleisnimitystä afrodisiakit, rakkauden jumalatar Afroditen mukaan.

Muita tunnettuja afrodisiakkeja ovat suklaa, banaani, hunaja, kahvi, paprika, tomaatti, valkosipuli, chili ja avokado, siis Prisman lattialta löytynyt ostoslista. Jos peruselintarvikkeet saisivat eroottisen kiihkon valtaan, Suomessa olisi käynnissä jatkuvat orgiat.

Onko afrodisiakkien toimivuudelle siis mitään takeita? Ostereiden suotuisaa seksivaikutusta perustellaan esimerkiksi niiden korkealla jodi- ja sinkkipitoisuudella. Kyseiset aineet lisäävät kuulemma viriiliyttä, mutta niin tekee moni muukin aine: avokadossa on e-vitamiinia, suklaa parantaa dopamiinin eritystä, banaanista saa b-vitamiinia, kahvi lisää verenkiertoa ja nostaa sykettä. Kuulostaa pahanmakuisen seksismoothien reseptiltä.

Afrodisiakkeja on tutkittu tieteellisesti, eikä suoraa yhteyttä niiden ja paremman seksielämän välillä ole pystytty osoittamaan.

Useimmat tutkijat ovatkin päätyneet samaan lopputulokseen: kyse on lähinnä lumevaikutuksesta. Jos uskoo osterien voimaan, se voi auttaa pääsemään oikeanlaiseen mielentilaan.

Toki afrodisiakit sisältävät seksille myönteisiä ainesosia, mutta niitä pitää syödä suuria määriä ennen kuin voidaan puhua vaikutuksen tekevästä annoksesta.

Voi myös käydä niin, että seksi-hommista ei tule mitään, kun vatsa on täynnä ruokaa. Mikäli kuitenkin onnistut lempimään illallisella nautitun 50 osterin jälkeen, muista pestä hampaat. Mikään ei laske seksihaluja niin kuin valtamerentuoksuinen hengitys. ■

Julkaistu: 19.2.2016