Linda Lampenius: Kirja syömishäiriöistä
Puheenaiheet
Linda Lampenius: Kirja syömishäiriöistä
Linda Lampenius kirjoittaa parhaillaan kirjaa syömishäiriöistä. Viulistin oma sairauskierre kesti yli kaksikymmentä vuotta.
Julkaistu 26.11.2014
Apu

Linda Lampenius, 44, kirjoittaa kirjaa syömishäiriöistä. Kirja julkaistaan ainakin Ruotsissa ensi keväänä. Lampenius kertoo kärsineensä anoreksiasta, bulimiasta sekä ortoreksiasta eri elämänvaiheissa.

- Sairastuin anoreksiaan, kun olin 14. Kun olin lähemmäs kolmekymmentä, se muuttui bulimiaksi. Sitä ennen elin vedellä ja vihreillä omenoilla.

Lampenius muutti Amerikkaan vuonna 1997. Kansainvälinen näkyvyys Playboyssa ja Baywatch-sarjassa lisäsi ulkonäköpaineita.

- Kaikki ylistivät, että voi kun sinulla on hyvä kroppa ja elät niin terveellisesti. Asetin itselleni säännön, että rasvaprosenttini ei saa olla yli yhdeksän. Minulla ei ollut kuukautisia noina vuosina lähes ollenkaan. 

Vuonna 2006 vuosia kestänyt bulimia puolestaan äitiyi niin pahaksi, että Linda oksensi kahdeksan kertaa vuorokaudessa. Hän joutui kaksi kertaa sairaalaan. Lääkärit hoitovat vatsakipuja vatsahaavana, kunnes Lindan oli pakko kertoa bulimiastaan. Hän sai ajan syömishäiriöklinikalle. Vuoden lopussa hän tapasi Tukholmassa nykyisen aviomiehensä, asianajaja Martin Cullbergin. Vuonna 2008 Lindan vuosikymmeniä kestänyt syömishäiriökierre päättyi.

- Ilman Martinin tukea en olisi toipunut. Oli mieletön helpotus jakaa taakka jonkun kanssa. Olen ollut nuoresta asti tunnollinen ja halunnut selvitä kaikesta itse. Siksi kuvittelin, että voin parantua bulimiastakin itse. On tärkeää ottaa vastaan apua ja unohtaa häpeä. Kukaan ei voi selvitä bulimiasta ilman apua, viulisti painotti.

Linda avioitui Martinin kanssa vuonna 2008. Ilokseen hän huomasi kahden kuukauden kuluttua häistä olevansa raskaana. Hän oli epäillyt, ettei voisi menneisyytensä takia saada koskaan lasta. Kaksi vuotta sitten Olivialle, 5, syntyi pikkusisko Cecilia. Perhe asuu Tukholmassa.

- En uskonut, että saisin enää toista lasta. Minun piti lähteä Amerikaan, mutta projekti peruuntui raskauden vuoksi. Nyt käynnistelemme sitä uudestaan, sillä enempää lapsia ei tule, Linda sanoi tänään Lastenklinikoiden kummien Joulu mielelle -konsertissa Turussa. 

Lampeniuksella on tekeillä useita musiikkiin liittyviä projekteja ja aluevaltauksia.

- Olemme suunnitelleet ensi vuodeksi albumia, jossa laulan ja soita viulua. Aluksi mietin, että en uskalla laulaa. Aloitin musiikkiurani kuitenkin laulamisella. Hyppäsin 3-vuotiaana kesken vanhempieni esityksen lavalle äidin eteen ja ilmoitin laulavani kaikki äidin laulut. Tämän jälkeen esiinnyin vanhempieni kanssa, kunnes viulunsoittaminen vei kaiken ajan. 

Kommentoi »