Apu

Linda Lampenius: ”Jatkuva häpeän kanssa eläminen surkastuttaa ihmisen rusinaksi"

Linda Lampenius: ”Jatkuva häpeän kanssa eläminen surkastuttaa ihmisen rusinaksi"
Elämäkerran kirjoittanut Linda Lampenius on halunnut olla töissään kapinallinen ja kotonaan perinteinen.
Julkaistu: 18.12.2021

Linda Lampeniuksen elämäkerta Kesytön elämäni (Otava) ilmestyi lokakuussa. Kansainvälistä menestystä ja monia kipeitä aiheita sivuava teos julkaistiin saman­aikaisesti Suomessa ja Ruotsissa.

Miksi elämäkerran kirjoittaminen oli tärkeää?

Kun kirjaprojekti kymmenisen vuotta ­sitten lähti liikkeelle, ei tarkoituksenani ollut lainkaan kirjoittaa elämäkertaa.

Ideana oli kertoa bulimiasta ja sen oireista. Tunsin aiheen merkitykselliseksi, koska tiesin, miten vaikeaa syömishäiriön kanssa kamppailu voi olla. Lisäksi olin saanut bulimikkojen omaisilta ja ystäviltä valtavasti viestejä kerrottuani omista kokemuksistani ruotsalaisessa keskusteluohjelmassa.

Moni kertoi ohjelman avanneen heidän silmänsä. Viesteissä kysyttiin usein, enkö voisi kirjoittaa aiheesta kirjaa.

Kun tuttavani lukivat valmiin tekstin, he sanoivat, että ihmiset tulevat tulkitsemaan sen joka tapauksessa elämäkertanani. Että mikset kirjoittaisi vielä kaikesta muustakin.

Bulimian lisäksi kerrot kirjassa ­kattavasti myös muista vaikeista aiheista, esimerkiksi äitisi päihderiippuvuudesta, jota jouduit salailemaan vuosien ajan. Mitä jatkuva häpeän kanssa eläminen tekee ihmiselle?

Se syö kaikkein eniten itsetuntoa. Joudut koko ajan pelkäämään ja huolehtimaan, ettet vahingossakaan sanoisi jotain väärää ja tulisi paljastaneeksi itseäsi.

Sitä vain jotenkin surkastuu ihmisenä. Ihan sellaiseksi rusinaksi. Lopulta koko elämänilo kuolee, kun ei voi tuntea ­olevansa vapaa.

"Gregory Peck sanoi minulle: ”Kuka sinä olet? Olet kuin enkeli.” Olin sulaa ­siihen paikkaan."

Kerrot kohtaamisistasi monien kansainvälisten supertähtien kanssa. Kuka heistä on tehnyt sinuun suurimman vaikutuksen?

Todennäköisesti Gregory Peck. Hän oli tavatessamme jo vanha mies, mutta hänen ympärillään leijaili ihmeellistä tähtipölyä.

Ja se hänen katseensa ja karismansa, olin aivan starstruck. Sitten hän vielä sanoi: ”Kuka sinä olet? Olet kuin enkeli.” Olin sulaa ­siihen paikkaan.

Täytyy kuitenkin sanoa, että suurimmat tapaamani tähdet ovat olleet ­poikkeuksetta todella vaatimattomia ja maanläheisiä ihmisiä. Eivät kuitenkaan kaikki.

Yksi epämiellyttävimmistä tapaamistani julkkiksista on näyttelijä James Caan. Tapasimme kuntosalilla. Hän käyttäytyi minua kohtaan mauttomasti ja yritti muun muassa saada mukaansa veneelleen.

Todellinen limaniska.

Elämäkertasi alkuperäinen nimi on Klassisk rebell. Kuinka kapinallinen luonne todellisuudessa olet?

Minussa on aika monta eri persoonaa. Työelämässä en ole ­koskaan sietänyt luutuneita ajatuksia.

Olen halunnut tahallani provosoida ja ärsyttää, tehdä samanaikaisesti ­klassista musiikkia ja hypätä esimerkiksi Björn Borg -vaatebrändin bikinimalliksi ja tehdä kaikenlaisia hauskoja viihdejuttuja.

En ole koskaan ymmärtänyt, miksei ihmisessä voisi olla monia eri puolia.

Toisaalta kotona tykkään vaalia perinteitä ja olen äitinä aivan liian kiltti. Ihan pehmo tavallaan. Pitäisi olla tiukempi, mutta en oikein osaa.

Liikemies Peter Nygård vaati sinulta aikanaan 40 miljoonaa dollaria kunnianloukkauksesta kerrottuasi hänen käytöksestään itseäsi ja muita naisia kohtaan. Jouduit esittämään ­julkisen anteeksipyynnön ja pitämään suusi kiinni näkemistäsi asioista. Nyt Nygårdia syytetään ­kymmenistä seksuaali­rikoksista. Mitä haluaisit sanoa hänelle nyt?

Voi että… Varmaankin kysyisin, miksi hän halusi kohdella minua niin kuin kohteli.

Toisaalta tiedän, etten tulisi saamaan häneltä ­sellaista vastausta, johon voisin luottaa.

Nygård on narsistinen ja hänellä on valtava ego. Sellaista ihmistä ei voi kritisoida, eikä hänelle voi sanoa mistään vastaan. Hän ei kestä sellaista lainkaan. Hänen seurassaan huomaa, että häntä kiinnostaa ainoastaan kehua itseään.

"Peter Nygård on narsistinen ja hänellä on valtava ego. Sellaista ihmistä ei voi kritisoida, eikä hänelle voi sanoa mistään vastaan."

Olet kertonut säästäväsi lähes kaiken mahdollisen. Mitä se kertoo sinusta ihmisenä?

En osaa sanoa, ehkä minun on hieman vaikea päästää asioista irti. Olen kuitenkin todella onnellinen, että olen vaalinut muistojani ja tallentanut elämääni niin huolellisesti.

En vauhdikkaimpina vuosinani oikein osannut nauttia kaikesta saavuttamastani, enkä osannut elää hetkessä. Elämäni oli hirveän kurinalaista. Kaikki piti suorittaa aina täydellisesti.

Onneksi olen pystynyt palaamaan noihin hetkiin muistiinpanojeni, kuvaamieni videoiden ja arkistojeni avulla. Vasta nyt olen osannut antaa saavutuksilleni arvoa ja saanut tuntea, että vau, olinhan minä aikamoinen tyyppi.

Nousit 1990-luvun lopulla seksi­symbolin asemaan. Kirjassasi kerrot kuitenkin, ettet pitänyt omasta peili­kuvastasi. Mikä on suhteesi ulko­näköön nykyisin?

No, en pidä edelleenkään peileistä enkä kuvattavana olemisesta.

Muiden mielipiteet eivät ole koskaan vaikuttaneet siihen, minkälaisena itseni näen. Eikä omaa itsetuntoaan ja kuvaa omasta itsestään pidäkään rakentaa ­muiden varaan.

Nykyisin olen hyväksynyt sen, että olen tällainen kuin olen.

Kerro jokin salaisuutesi.

Jos huomaan, että talouspaperirulla on laitettu telineeseen siten, että se avautuu vasemmalle, minun on pakko mennä kääntämään se.

Linda Lampenius

  • Syntynyt: 26. helmikuuta 1970 Helsingissä.

  • Asuu: Tukholmassa.

  • Perhe: Naimisissa juristi Martin Cullbergin kanssa. Kaksi tytärtä.

  • Työ: viulisti, mediahahmo ja kirjailija.

  • Ajankohtaista: tuore elämäkerta Kesytön elämäni (Otava).

Kommentoi »