Liikuntahoitoa sepelvaltimotautiin
Terveys ja hyvinvointi
Liikuntahoitoa sepelvaltimotautiin
Suomessa vain noin 40 prosenttia sepelvaltimotautipotilaista ohjataan liikunnalliseen kuntoutukseen, vaikka kuntoutuksen hyödyistä on vahva tieteellinen näyttö.
Julkaistu 1.9.2016
Apu

Liikuntapainotteiset sydänkuntoutusohjelmat ovat vähentäneet merkittävästi sepelvaltimotautikuolleisuutta ja -sairastavuutta. Potilaiden elämänlaatu paranee, ja terveydenhuollon kustannukset vähenevät.

– Meiltä puuttuu lainsäädäntö ja valtakunnallisesti kattava ohjeistus sepelvaltimotautia sairastavien systemaattisesta kuntoutuksesta.  Kuntoutukseen ohjaamisessa ja hoitoketjujen toimivuudessa on myös kuntakohtaisia eroja, sanoo kehittämisasiantuntija Hanna Häkkinen Suomen Fysioterapeuteista.

Myös iäkkäät sydänpotilaat hyötyvät liikunnallisesta sydänkuntoutuksesta, vaikka heillä on usein vaikea sepelvaltimotauti ja muita oheissairauksia.

– Monet saattavat arastella tai pelätä, että liikunta aiheuttaa haittaa sydämelle. Fysioterapian ammattilaiset auttavat pelkojen poistamisessa ja yksilöllisten liikuntatavoitteiden laadinnassa.

Sepelvaltimotautipotilaan liikunnallinen kuntoutus saa hyvän startin, jos se alkaa terveydenhuollon ammattilaisen ohjauksessa jo sairaalassa. Näin löydetään sopivat liikuntamuodot ja räätälöidyt ohjeet toipilasajan liikuntaan, ohjeistaa Suomen Fysioterapeuttien päivittämä Sepelvaltimotautipotilaan liikunnallisen kuntoutuksen päivitetty suositus.

Teksti: Riitta Heimonen

Kommentoi »