Liiku selkä terveeksi
Terveys ja hyvinvointi
Liiku selkä terveeksi
Näillä urheilulajeilla vetreytät selkäsi kuntoon.
Julkaistu 19.6.2017
Apu

Kävely hoitaa selkää. Rangan pieni kierto lämmittää rangan ympäryslihaksia ja laukaisee jännityksiä. Kunnon nousu auttaa jaksamaan.

Sauvakävelyssä on koko kroppa mukana. Sauvat tukevat liukkaalla ja tasapaino-ongelmissa sekä helpottavat ylämäissä. Ne keventävät selän, jalkojen ja lonkan kuormitusta.

Juoksun toistuva tärinä ei ole hyväksi selälle. Vältä kovia alustoja. Hyvät tossut vaimentavat tärinää.

Kuntosaliharjoittelu vaatii alkuun ohjaajan, joka neuvoo oikeat liikkeet ja suoritustavat. Hyvä lihasvoima auttaa selkävaivojen paranemista. Suuret painot, pitkät vipuvarret ja kiertyvät tai kumarat ääriasennot rasittavat selkää. 

Soudussa istuma-asento on tärkeä. Säilytä alaselän neutraaliasento ja vedä käsillä ja jaloilla, älä selällä selkä pyöreänä. 

Pyöräily on lempeää nivelille, mutta pidä selkä neutraaliasennossa. Liian matala ohjaustanko vaatii pään kannattelua, joka kuormittaa niskaa, ja myös selkä voi pyöristyä.

Pilates, jooga, taiji ja asahi vahvistavat etenkin keskivartaloa ja kehonhallintaa. Liikkuvuus ja monessa lajissa myös lihasvoima paranevat. Hyvä ohjaaja on tärkeä.

Vesijuoksu ja -jumppa ovat lempeitä nivelille. Vesi keventää painoa.

Uinnissa selkäuinti sopii myös selkävaivaiselle. Vapaauinti on selkäystävällisempää kuin rintauinti, jossa niska ei saisi jäykistyä ylös.

Tanssi, etenkin latinotanssit, liikuttaa rankaa ja lihaksia joustavasti. Tanssiminen kehittää kehonhallintaa ja tasapainoa. Myös aivot saavat jumppaa.

Kotijumpan hyviä apuvälineitä ovat jumppamatto, keppi ja kuminauhat. Foamroller tai pilatesrulla voi auttaa venyttelyssä ja parantaa liikkuvuutta.

Tenniksen ja golfin epäsymmetrinen kehon käyttö ei ole hyväksi selälle. Harjoita kehon toista puolta muilla keinoin.

Venyttely vapauttaa lihaksia. Se parantaa kudosten aineenvaihduntaa ja selän liikkuvuutta. Venytä etenkin lonkankoukistajia, reisiä ja takapuolta. Myös selkä ja vatsa vetävät kehoa usein kasaan.

Rentoutus vähentää jännitystä sekä lievittää stressiä ja univaikeuksia. Pitkä uloshengitys auttaa. Jännitä ja heti perään rentouta lihakset ryhmä kerrallaan varpaista päälaelle.

Teksti Virpi Peura, Kuva Marjaana Malkamäki

Kommentoi »