Liikkumattomuus ja lihavuus maksavat meille viisi miljardia – Olisi aika kääntää katseet myös peiliin
Pääkirjoitus
Liikkumattomuus ja lihavuus maksavat meille viisi miljardia – Olisi aika kääntää katseet myös peiliin
Liikkumattomuuden ja lihavuuden hinta julkiselle taloudelle on viisi miljardia vuodessa, päihteet tuovat lisäksi miljardin laskun. Kun etsitään säästöjä, katse pitäisi kohdistaa myös elintapoihin, kirjoittaa Avun päätoimittaja Marja Aarnipuro.
Julkaistu 5.6.2023
Apu

Hallitusneuvottelijat etsivät kiivaasti säästöjä julkiseen talouteen. Me veronmaksajat voimme itsekin osallistua näihin talkoisiin. Yksinkertaistettuna se onnistuu niin, että jättää drinkin juomatta, sipsipussin avaamatta ja röökin sytyttämättä ja laittaa sen sijaan lenkkarit jalkaan ja lähtee liikkeelle.

MTV Uutisten mukaan sosiaali- ja terveysministeriö on arvioinut hallitusneuvottelijoiden pyynnöstä elintapojen aiheuttamia kustannuksia. STM:n mukaan lihavuuden kustannus on viisi miljardia vuodessa. UKK-instituutin mukaan pelkkä liikkumattomuus aiheuttaa Suomessa vuosittain yli kolmen miljardin euron kustannukset.

Liikkumattomuus lisää riskiä useille kansansairauksille, kuten tyypin 2 diabetekselle ja sydän- ja verisuonisairauksille. Kun näihin sairastutaan, terveyspalvelujen kulut ja lääkemenot kasvavat.

Alkoholin ja huumeiden käytön haitat aiheuttavat vuodessa vähintään miljardin kustannuksen. Päihteistä syntyy turhia kuluja paitsi terveydenhuoltoon, myös poliisille ja pelastustoimelle. Humalassa tehty ilkivalta maksaa ja rikokset johtavat oikeudenkäynteihin ja vankilaan, eikä sekään ilmaista ole.

Tupakointi onneksi tuntuu vähenevän, mutta edelleen tupruttelukin aiheuttaa noin 630 miljoonan kustannukset vuosittain.

Julkinen valta voi säätää makeisveroja, mutta elintavoistaan päättää jokainen itse. Ja sen sijaan, että aina puhutaan lasten liikkumattomuudesta, olisi aika kääntää katseet meihin aikuisiin.

Kommentoi »