Liikettä niveliin
Terveys ja hyvinvointi
Liikettä niveliin
Särkeekö selkää tai jomottaako jäsenissä? Moni vastaa myöntävästi, sillä erilaisia kipuja ja särkyjä esiintyy joka kuukausi noin joka kolmannella suomalaisaikuisella
15.10.2015
 |
Apu

Tuki- ja liikuntaelinsairaudet ovat sekä yleisin syy lääkärissä käyntiin että eniten kipua aiheuttava sairausryhmä. Tämä sairausryhmä johtaa myös työkyvyttömyystilastoja.

Seitsemän suomalaista kansanterveysjärjestöä on polkaissut käyntiin Vastaisku vaivoille -luentokiertueen, jonka alkoi syyskuussa Laukaalta ja päättyy marraskuussa Jyväskylään.

Yhtensä 44 paikkakunnalla on tilaisuus kuulla maksuttomia luentoja, joissa kerrotaan, kuinka ehkäistä ja hoitaa vaivoja nivelrikosta osteoporoosiin ja erilaisiin selkävaivoihin.     

Tuki- ja liikuntaelimistön sairaudet lisääntyvät usein väistämättä iän myötä. Myös lihasmassa ja nivelten liikkuvuus erityisesti jalkojen lihaksissa vähenevät, ja luuston massa pienenee. Kun tasapaino ja reaktionopeus heikkenevät samaan tahtiin, ollaan jo vaaravyöhykkeellä.

Myös yksipuolinen kuormitus, stressi, yli- tai alipaino sekä pitkäaikaissairaudet vaikuttavat tukirangan tasapainoon. Lihakset tarvitsevat käyttöä ja hyviä proteiineja pysyäkseen menossa mukana. ”Liikunta on lääke” on vanha hokema, jonka sanoma pätee edelleen. Ota koppi ja tee kehollesi palvelus!

Katso luentokiertueen ohjelma: www.vastaiskuvaivoille.fi.

Teksti: Riitta Heimonen

Kuva: Anna Huovinen

Kommentoi »